κατώτατος-μισθός-τα-τρία-σενάρια-για-τ-582378
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.01.2023 | 15:09

Κατώτατος μισθός: Τα τρία σενάρια για το ύψος της αύξησης – Πότε θα ανακοινωθεί

Το τελικό ύψος του νέου κατώτατου μισθού ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, με πρώτο βήμα την πρόσκληση που θα απευθύνει η τριμελής επιτροπή στους φορείς διαβούλευσης αλλά και τη νομοθετική διάταξη που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, για το νέο χρονοδιάγραμμα.

Εντός του Μαρτίου το υπουργείο Εργασίας θα διαμορφώσει την τελική εισήγηση και θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, όπου και θα λάβει την σχετική έγκριση.

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα κάνει τις τελικές ανακοινώσεις, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί πριν το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο νέος κατώτατος μισθός θα επηρεάσει τις αποδοχές 650.000 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα από την 1η Απριλίου αλλά και χιλιάδες ανέργους που λαμβάνουν επιδόματα από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Τα βασικά σενάρια

Αυτή τη στιγμή, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια που αφορούν το τελικό ύψος του κατώτατου μισθού.

— Το πρώτο σενάριο προβλέπει αύξηση 5,5%, στα 751 ευρώ (μεικτά), επιστρέφοντας στην κατάσταση που επικρατούσε πριν την επιβολή των μνημονίων στην Ελλάδα. Αν επικρατήσει αυτή η εκδοχή τότε θα αυξηθεί κατά 38 ευρώ το μήνα.

— Το δεύτερο σενάριο θέλει η αύξηση να είναι στο 8,5% και τον νέο κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 773 ευρώ (μεικτά). Τότε θα αυξηθεί κατά 60 ευρώ το μήνα.

— Το τρίτο σενάριο θέλει την αύξηση να είναι στο 9,5% (όσο περίπου αναμένεται να κλείσει και ο μέσος πληθωρισμός το 2022) και τον τελικό κατώτατο μισθό να φτάνει τα 780 ευρώ (μεικτά). Σε αυτή την περίπτωση η καθαρή αύξηση στην τσέπη των εργαζομένων θα είναι 67 ευρώ τον μήνα.

Να σημειωθεί ότι μαζί με τον κατώτατο θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα και τα επιδόματα της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ), μεταξύ των οποίων βέβαια και το επίδομα ανεργίας.