καταθέσεις-και-εξωδικαστικός-τα-κλε-45920
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 25.04.2017 | 09:10

Καταθέσεις και εξωδικαστικός τα “κλειδιά ” σταθερότητας για τις τράπεζες

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα διαμορφώσει όρους σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα που αποτελεί αναγκαίο μοχλό για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αυτό τονίστηκε από τους εκπροσώπους των τραπεζών στη συνάντηση που είχαν χτες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών τόνισαν την ανάγκη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης καθώς αυτό θα βοηθήσει επαναφορά καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Οι τελευταίες,  σύμφωνα με πληροφοριες.  μετρούν απώλειες 2 δις τους πρώτους δυο μήνες του έτους λόγω τιυ κλίματος αβεβαιότητας που κυριάρχησε. Ωστοσο εσχάτως, μετά το Μάρτιο, οι εκροές καταθέσεων έχουν περιοριστεί κι εφόσον κλειςει η αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα υπάρξει αναστροφή κλίματος.

Οι τραπεζίτες ζήτησαν παράλληλα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά και της διάταξης για την προστασία των στελεχών των τραπεζών και του δημοσίου  με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να δεσμεύονται ότι ο εξωδικαστικός θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας ενώ η διάταξη για την προστασία των στελεχών έως τις 15 Μαΐου.

Παραλληλα σημείωσαν οπτι ήδη λειτουργεί πιλοτικά η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις σχετικές υποθέσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού ενώ αναμενεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπ. Οικονομίας, να είναι επιχειρησιακά έτοιμη σε ένα μήνα.

Στο μεταξύ στην παρέμβασή του ο Αντιπρόεδρος κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε οι τράπεζες να στηρίξουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μείωση των «κόκκινων δανείων» με αποφασιστικότητα αλλά και κοινωνική ευθύνη καθώς πρόκειται για μια πάρα πολύ κρίσιμη και σύνθετη διαδικασία και σκοπός είναι να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα είναι «παγιδευμένες» στην υπερχρέωση και να δοθεί μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για στρατηγικά κακοπληρωτές και μη συνεργάσιμους δανειολήπτες.

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης και το θέμα της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών .Ο κ. Δραγασάκης ζήτησε από τις τράπεζες να εξετάσουν τη μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών συναλλαγών . Απαντώντας οι εκπρόσωποι των τραπεζών έθεσαν το θέμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για τον ορισμό των επαγγελματικών λογαριασμών, όπου παρατηρείται μια σχετική καθυστέρηση και διστακτικότητα  από την πλευρά πολλών επιχειρήσεων.

Σηνειώνεται ότι ήδη χθες κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία από 18 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το θέμα. Η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει, την θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού φυσικών και νομικών προσώπων, την άρση εμποδίων εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού και την ένταξη σε αυτόν περισσοτέρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Γιώργος Αλεξάκης