Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός-Προβλέπει ανάπτυξη 2,8% για το 2020 (έγγραφα)

Κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο προϋπολογισμός για το 2020, έχοντας πρώτα πάρει το πράσινο φως από τους Θεσμούς.

«Έχω την τιμή να καταθέσω στο Σώμα τον κρατικό προϋπολογισμό», είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στο Σώμα με τον πρόεδρο, Κ. Τασούλα να διευκρινίζει πως η συζήτηση στην αρμόδια διαρκή επιτροπή θα ξεκινήσει στις 24 του μήνα, ημέρα Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 28. Σημείωσε δε πως η ψήφισή του στην Ολομέλεια θα είναι και το τελευταίο νομοσχέδιο του έτους.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

Για φέτος ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,73%, μέγεθος που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο 436 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2020 ο πήχης τίθεται στο 3,56% του ΑΕΠ με ένα περιθώριο ασφαλείας 164 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που θέτει η ενισχυμένη εποπτεία.

Για φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 2% και για το 2020 στο 2,8% του ΑΠΕ, με την ανεργία να υποχωρεί από το 15,9% στο 14%. Σε εθνικολογιστική βάση αναμένεται επίσης μείωση της ανεργίας από το 17,4% στο 15,6% σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα, προοβλέπεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%, της δημόσιας κατά 0,6%, ενώ οι επενδύσεις προβλέπεται να τρέξουν με ρυθμό 13,4%. Οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5,1% οι δε εισαγωγές κατά 5,2%, ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός προβλέπεται στο 0,7%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Κομισιόν στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία εκτίμησε ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξηα θα είναι 1,8% και το 2020 θα επιταχύνει στο 2,3% του ΑΕΠ. Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, η Κομισιόν προβλέπει ότι θα είναι στο 3,8%, με το υπερπλεόνασμα να προκύπτει πέριξ των 550 εκατ. ευρώ.

1_ΚΕΦΑΛΑΙΟ_ΤΕΛΙΚΟ

2_ΚΕΦΑΛΑΙΟ_ΤΕΛΙΚΟ

3_ΚΕΦΑΛΑΙΟ_ΤΕΛΙΚΟ

4_ΚΕΦΑΛΑΙΟ_ΤΕΛΙΚΟ

5_ΚΕΦΑΛΑΙΟ_ΤΕΛΙΚΟ

Επιστολή FINAL

ΠΕΡΙΕΧ.ΠΙΝΑΚΩΝ-ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ_ΤΕΛΙΚΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ_ΤΕΛΙΚΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΒΟΥΛΗ, ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, 2020, ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ, 2.8% ΑΝΑΠΤΥΞΗ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!