Categories: Οικονομία

Καταρρέει η Credit Suisse; – Φόβοι για νέα Lehman Brothers

Η Credit Suisse διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Η τράπεζα, βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, ενώ υπέστη ζημίες ύψους 5,5 δισ. δολαρίων από την κατάρρευση του Archegos Capital Management.

Τους τελευταίους μήνες έχουν προκύψει εικασίες ότι η Credit Suisse μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου, ακόμη και πιθανής πώλησης της εταιρείας. Άλλωστε τον Ιούλιο, η τράπεζα ανέφερε καθαρές ζημίες 1,593 δισ. ελβετικών φράγκων (1,66 δισ. δολάρια), ανακοινώνοντας την άμεση παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Τόμας Γκότσταϊν και την αντικατάστασή του από τον διευθύνοντα σύμβουλο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Ούρλιχ Κέρνερ.

Ο νέος επικεφαλής της Credit Suisse, Ούλριχ Κέρνερ, ζήτησε από τους επενδυτές λιγότερο από 100 ημέρες για να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική ανάκαμψης. Ταυτόχρονα μέσω ενός memo που διένειμε στους εργαζόμενους, επιχείρησε να διαβεβαιώσει ότι η τράπεζα διαθέτει «ισχυρά κεφάλαια» και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Οι επενδυτές δεν έδειξαν να καθησυχάζονται καθόλου από το απρόβλεπτο memo, καθώς επέστρεψαν μνήμες από τις προσπάθειες καθησυχασμού των ανθρώπων της Lehman Brothers λίγο πριν το κραχ του 2008. Οι επενδυτές βλέπουν στην περίπτωση της Credit Suisse μια νέα Lehman Brothers, δηλαδή μια κατάρρευση, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η μετοχή της Credit Suisse, πέφτοντας στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στο ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, αφότου οι Financial Times έγραψαν ότι η διοίκηση της ελβετικής τράπεζας βρίσκεται σε συζητήσεις με τους βασικούς επενδυτές της για να τους καθησυχάσει σχετικά με την κατάστασή της.

Μάλιστα, μετά το memo, τα spreads των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) της τράπεζας, τα οποία παρέχουν στους επενδυτές προστασία έναντι χρηματοοικονομικών κινδύνων όπως η χρεοκοπία, αυξήθηκαν κατακόρυφα την περασμένη Παρασκευή. Ακολούθησαν αναφορές ότι ο ελβετικός δανειστής επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια. Η τιμή του 5ετούς CDS της τράπεζας, στις περίπου 250 μονάδες βάσης έχει εκτιναχθεί από περίπου 55 μονάδες βάσης στις αρχές του έτους και είναι κοντά στο υψηλό όλων των εποχών.

Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έχει χάσει το 55% της αξίας της από τις αρχές του έτους και το κόστος ασφάλισης της μέσω των CDS αυξήθηκε απότομα την Παρασκευή, έπειτα από δημοσιεύματα που ήθελαν την Credit Suisse να εξετάζει αύξηση κεφαλαίου.

Σήμερα, στις αγορές, η μετοχή σημειώνει βουτιά 10%.

Πηγή: naftemporiki.gr

Comments are closed.


Recent Posts

Μετά-οξύ Covid-19 σύνδρομο: Οι επιπτώσεις στην ούρηση

Μετά την οξεία φάση της λοίμωξης, σε κάποια άτομα τα συμπτώματα παρατείνονται σε τέτοιο βαθμό -ακόμη και για μήνες μετά…

13 δευτερόλεπτα ago

«Μάχη» Ολλανδία-Αργεντινή στους «8»

Ολλανδία και Αργεντινή έγιναν οι δυο πρώτες ομάδες που πήραν τα εισιτήρια για τους «8» της διοργάνωσης στο Κατάρ. Ο…

4 λεπτά ago

Κιβωτός του Κόσμου: Νοίκιασαν σπίτι πατέρας Αντώνιος και πρεσβυτέρα

Νέα κατοικία αναζήτησαν και βρήκαν ο πατήρ Ατώνιος και η σύζυγός του Σταματία Γεωργαντή. Το νέο ΔΣ της ΜΚΟ, «Κιβωτός…

8 λεπτά ago

«Μεγάλος σεισμός και τσουνάμι στο Αιγαίο» – Η πρόβλεψη επιστήμονα που σοκάρει

Με τη γη στην Εύβοια να σείεται ακόμα, δημοσίευμα της τουρκικής Sabah αναπαράγει τις εκτιμήσεις επιστήμονα της γειτονικής χώρας για…

18 λεπτά ago

Μπομπ Μενέντεζ: Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω για πώληση F-16 στην Τουρκία

«Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω» στην πώληση των F-16 στην Τουρκία είναι ο Μπομπ Μενέντεζ, τονίζοντας στην ΕΡΤ ότι…

25 λεπτά ago

Οικονόμου: Εκλογές από την Άνοιξη και μετά

Οι εκλογές θα γίνουν «όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.…

26 λεπτά ago