Categories: Οικονομία

Καλλιτέχνες: Επιδότηση έως 5.000€ σε όσους κάνουν αίτηση έναρξης δραστηριότητας

Τους δικαιούχους και τη διαδικασία μείωσης ή και μηδενισμού του τέλους επιτηδεύματος για αυτοαπασχολούμενους στους κλάδους του πολιτισμού και της χειροτεχνίας, καθώς και τη διαδικασία επιδότησής τους έως 5.000 ευρώ ορίζουν οι ΚΥΑ που υπογράφηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και αρμόδιου για τη δημοσιονομική πολιτική και το Ταμείο Ανάκαμψης, Θόδωρου Σκυλακάκη και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, που προβλέπει, συγκεκριμένα, τα εξής:

  • Από το φορολογικό έτος 2022, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού και της χειροτεχνίας δικαιούνται μείωση του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος κατά 38%, δηλαδή από 650 σε 400 ευρώ. Η μείωση θα γίνεται κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.
  • Αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του πολιτισμού ή της χειροτεχνίας και έκλεισαν τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής ή πανδημικής κρίσης (από 1.10.2010 ως 30.6.2022) δικαιούνται μηδενισμό του τέλους επιτηδεύματος, εφόσον έχουν προχωρήσει σε επανέναρξη της δραστηριότητάς τους από 1.7.2022 ή θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τις 30.6.2023, με κύριο ΚΑΔ πολιτιστικό ή χειροτεχνικό.
  • Επιπλέον, οι πρώτοι 3.100 που θα προχωρήσουν σε επανέναρξη, δικαιούνται επιδότηση του κύκλου εργασιών τους έως 30% και με ανώτατο ύψος 5.000 ευρώ, μέσω ειδικού καταπιστευτικού τραπεζικού λογαριασμού.

Το έργο αποτελεί ένα μέτρο στήριξης των επαγγελματιών του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Παράλληλα, η δαπάνη μείωσης του τέλους επιτηδεύματος και η δαπάνη επιδότησης για όσους επαγγελματίες έχουν, ήδη, τα βιβλία τους ανοιχτά θα καλυφθεί από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

«Στηρίζουμε, έμπρακτα, τους αυτοαπασχολούμενους στον πολιτισμό και στη χειροτεχνία, με πρωτοβουλίες, όπως η παρούσα, που περιλαμβάνει: από μείωση έως και μηδενισμό του τέλους επιτηδεύματος, ενώ παράλληλα προβλέπει και επιδοτήσεις για τους επαγγελματίες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική και το Ταμείο Ανάκαμψης, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σημείωσε πως «η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους καλλιτέχνες και χειροτέχνες, αλλά και τα ισχυρά κίνητρα για την επανέναρξη της δραστηριότητας εκείνων που έκλεισαν τα βιβλία τους, λόγω της κρίσης, αποτελεί μία ακόμα έμπρακτη απόδειξη στήριξης του κλάδου και των επαγγελματιών του πολιτισμού, μετά και τη νομοθέτηση του θεσμικού πλαισίου που ορίζει κανόνες για τον εργοδότη για τη διασφάλιση της υποχρεωτικά αμειβόμενης και ασφαλιζόμενης πρόβας».

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο πολιτιστικός κλάδος είναι ο πρώτος από τον οποίο ξεκινά η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ένα μέτρο για το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Comments are closed.


Recent Posts

Σεξ: Αυτές είναι οι επιπτώσεις της αποχής

Σεξ: Η σεξουαλική ζωή αποτελεί δείκτη σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Από την άλλη, η αποχή…

2 ώρες ago

Μπορέλ: Το μεταναστευτικό μπορεί να διαλύσει την ΕΕ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σήμανε συναγερμό για το μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας πως θα μπορούσε να λειτουργήσει κατά τρόπο «διαλυτικό» σε…

4 ώρες ago

“Ο Στέφανος από μικρός ήθελε να γίνει πρωθυπουργός” – Τι λέει θείος του Κασσελάκη

Ο θείος του Στέφανου Κασσελάκη, αδερφός της μητέρας του, μίλησε στην εκπομπή “Tlive” της Τατιάνας Στεφανίδου, εν όψει του δεύτερου…

4 ώρες ago

Δυτική Μακεδονία: Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr σε Περιφέρεια και Δήμους

Δυτική Μακεδονία: Ενόψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023, το aftodioikisi.gr, διενεργεί δημοσκόπηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό…

4 ώρες ago

Τεντόγλου: Yποψήφιος για κορυφαίος αθλητής στίβου το 2023

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ανάμεσα στους υποψήφιους να το βραβείο του καλύτερου αθλητή στίβου στην Ευρώπη, με τον Έλληνα αθλητή να θέλει φυσικά να…

4 ώρες ago

Τάιλερ: Το προφίλ του συντρόφου του Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήρθε μόνος του από τις ΗΠΑ, προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο πλευρό του…

4 ώρες ago