Ιστορικό χαμηλό για το πετρέλαιο -Κάτω από 20 δολάρια το βαρέλι

  • Απο Aftodioikisi Press
  • 30 Μαρτίου 2020 - 20:01
  • Comments Off

Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει και σήμερα την πτωτική της πορεία, ως αποτέλεσμα των αναταράξεων που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία Covid-19. Μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών έπεσε πριν από λίγες ώρες το αμερικανικό αργό με την τιμή του να πέφτει κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι. 

Η παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης στην ιστορία, ενώ οι έμποροι και οι αναλυτές προβλέπουν ότι η κατανάλωση θα μπορούσε να μειωθεί έως και 25% τον επόμενο μήνα εξαιτίας του εκτεταμένου lockdown καθώς εξαπλώνεται η πανδημία του COVID-19.

 Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ήμισυ τον περασμένο μήνα, καθώς η παύση σχεδόν κάθε είδους δραστηριότητας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.
Το Μπρεντ παράδοσης Μαΐου έπεσε μέχρι και τα 22,28 δολάρια το βαρέλι, σε χαμηλό 17ετίας, καταγράφοντας μείωση άνω του 10% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Στη Νέα Υόρκη, το WTI κινείται κάτω από τα 20 δολάρια, πλησιάζοντας στο όριο των 19,46 δολαρίων το βαρέλι, τιμή που είχε πιάσει στις 20 Μαρτίου.

Η πτώση αυτή «αντικατοπτρίζει την εντεινόμενη συνειδητοποίηση ότι η ζήτηση κατακρημνίζεται, πιθανότατα περισσότερο από το 20% που προβλέπαμε για τον Απρίλιο και τον Μάιο», εκτιμούν οι αναλυτές της JBC Energy.

Εξαντλείται η αποθηκευτική ικανότητα

Ενώ η ζήτηση κατέρρευσε, η προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε επίσης γρήγορα λόγω του πολέμου τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας. Η αγορά θεωρεί ότι το πλεόνασμα θα μπορούσε να πλησιάσει τα 25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα, ένα επίπεδο που θα μπορούσε να εξαντλήσει την παγκόσμια δυναμικότητα αποθήκευσης μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση ως ότου προσαρμοστεί η αγορά. Οι παραγωγοί πιθανώς θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τη σύγχρονη βιομηχανία πετρελαίου.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι (14.47 ώρα Ελλάδος), το αργό διαπραγματεύεται στα 20,33 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 5,49% και το μπρεντ στα 22,83 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 8,42%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]