ΗΠΑ: Κατά 50 μονάδες ανέβασε τα επιτόκια η Fed - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
3
Ιούλιος
Back

ΗΠΑ: Κατά 50 μονάδες ανέβασε τα επιτόκια η Fed

H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες προκειμένου να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος  από τον Μάρτιο κυμαίνεται στο ιστορικό επίπεδο του 8,5%.

Έτσι, η τράπεζα προχώρησε σε αύξηση 0,75% με 1%, για πρώτη φορά από το 2000.

“Η Fed «προχωρά γρήγορα» στην καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού, ο οποίος έχει πλήξει τους καταναλωτές”, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων δύο δεκαετιών.

«Η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό» σημείωσε ο πρόεδρος της Fed.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί και κινούμαστε γρήγορα για να τον μειώσουμε» τόνισε «Έχουμε, τόσο τα εργαλεία που χρειαζόμαστε, όσο και την αποφασιστικότητα που θα χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών για λογαριασμό των αμερικανικών οικογενειών και επιχειρήσεων».

Μάλιστα, το edition.cnn.com σημειώνει πως η Fed από τον Ιούνιο θα ξεκινήσει την περιστολή του ισολογισμού των 9 τρισ. δολαρίων, κατά 47,5 δισ. δολάρια τον μήνα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και κατά 95 δισ. δολάρια από τον Σεπτέμβριο και έπειτα.

Επίσης, το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρει πως για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα στη χρονιά γίνεται αύξηση επιτοκίων, καθώς η πρώτη ήταν στο εύρος του 0,25%-0,50% και πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο.

Παρόλα αυτά, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Fed προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι περιορισμοί κατά της πανδημίας στην Κίνα θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σημειώνεται, πως αξιωματούχοι πρότειναν επιπλέον έξι αυξήσεις επιτοκίων για το 2022, με στόχο το επιτόκιο αναφοράς της να διαμορφωθεί στο 1,9% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!