η-παρακαταθήκη-της-καραντίνας-και-ο-782775
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.05.2020 | 13:55

«Η παρακαταθήκη» της καραντίνας και ο αγώνας κατά του λαθρεμπορίου

Κατά 95% μειώθηκε τις μέρες της καραντίνας το λαθρεμπόριο ποτών και καπνικών σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επιλογές» ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Σημειώνεται όπως έχει επισημάνει σε δηλώσεις του στο Inside Story.gr ο Θόδωρος Χρονόπουλος από την ΕΛ.ΑΣ., «από την ημερομηνία εφαρμογής των μέτρων προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας καταγράφεται μια τάση μείωσης των κυριότερων δεικτών εγκληματικότητας, με εξαίρεση το αδίκημα της απάτης. Ειδικότερα για τον Μάρτιο σε σύγκριση με το 2019, στην επικράτεια καταγράφηκε μείωση κατά 38,23% στις ληστείες, 37,08% στις κλοπές-διαρρήξεις, 33,69% στις κλοπές τροχοφόρων και 26,82% στις παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών».

Ουσιαστικά,  όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στα δίκτυα λαθρεμπορίου ποτών και καπνικών η καραντίνα έφερε την πλήρη αδρανοποίηση, κάτι που αναμφισβήτητα δημιουργεί μια χρήσιμη παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα της επανεκκίνησης της οικονομίας, όπου το στοίχημα στήριξης κλάδων όπως η μεταποίηση, η ποτοποιία αλλά και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων είναι κομβική. Άρα μια συντονισμένη κίνηση στο μέτωπο αντιμετώπισης των λαθρεμπόρων είναι σημαντική, εφόσον συνδυαστεί με κινήσεις εξορθολογισμού της φορολογίας που αποτελεί βασικό κίνητρο για το χτίσιμο παραβατικών δικτύων λαθρεμπορίου.

Τα τελευταία χρόνια πάντως  οι έλεγχοι ειδικά στον κλάδο του αλκοόλ έχουν εντατικοποιηθεί καθώς εκεί με τη διακίνηση των χύμα προϊόντων και λόγω της υψηλής φορολογίας (ΕΦΚ, ΦΠΑ) οι απώλειες είναι δυσθεώρητες. Κάτι που ίσως να δείχνει ότι στο αλκοόλ λύση είναι η αποκλιμάκωση της φορολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον ΕΦΚΟΠ διαμορφώθηκαν σε 289,7 εκατ. ευρώ το 2018 έναντι 351 εκατ. το 2010 όπου ο φόρος αυξήθηκε από τα 1.362 ευρώ/εκατόλιτρο αιθυλικής αλκοόλης σε 2.550 ευρώ/εκατόλιτρο αιθυλικής αλκοόλης.

Ταυτόχρονα όπως έχει σημειώσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) Νίκος Καλογιάννης ο κλάδος σημείωσε την μεγαλύτερη κάμψη το 2015 όπου τα καταγεγραμμένα έσοδα  από του ΕΦΚ αλκοολούχων ήταν 272 εκατ. ευρώ. Πλέον βέβαια τα έσοδα από τον ΕΦΚ έχουν σταθεροποιηθεί,  αλλά η αγορά έχει απολέσει το 50% της αξίας της και των όγκων της  ενώ η απώλεια στην προστιθέμενη αξία  από την ελληνική οικονομία είναι -€2 δισ.

Έρχεται Ν/Σ του Υπ. Ανάπτυξης

Στο φόντο αυτό τη Δευτέρα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Η  παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου έγινε στις 29 Απριλίου στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδης.  Με το Ν/Σ προβλέπεται σύσταση Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς, με στόχο την ουσιαστική μεταρρύθμιση των δομών του υπουργείου για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος στο εμπόριο.

Όπως αναφέρουν από το υπ. Ανάπτυξης η σύσταση και η θεσμική ενίσχυση της προτεινόμενης δομής (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς), έχει υιοθετήσει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στην οργάνωση και λειτουργία, ενοποιεί υπάρχουσες εσωτερικές δομές σε μία, επιφορτίζεται με την αντιμετώπιση του παραεμπορίου ως κύρια Εθνική Αρχή υπό το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενισχύει την επιχειρησιακή και κατασταλτική δράση του ελεγκτικού μηχανισμού μέσα από τη διυπηρεσιακή συνεργασία με τα σώματα ασφαλείας, ενεργεί οριζόντια σε όλο τον κύκλο «ζωής» των προϊόντων και υπηρεσιών και εξοικονομεί πόρους από άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Στρατηγικός στόχος, όπως τονίζεται, είναι η προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, η υπεραξία των εμπορικών σημάτων, η αύξηση των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων και την επακόλουθη αύξηση των δημόσιων εσόδων, κάτι ιδιαίτερα κομβικό στην παρούσα συγκυρία.

Ήδη, όπως αναφέρθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο , από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, με τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για την πάταξη του παράνομου εμπορίου, έχουν πραγματοποιηθεί 15.288 έλεγχοι, έχουν κατασχεθεί ως απομιμητικά προϊόντα 142.060 τεμάχια και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 842.700 ευρώ. Τα ποσοστά παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη χρονιά: στους ελέγχους 372%, στις κατασχέσεις 644% και στα πρόστιμα 138%.

Μεγάλες απώλειες

Πάντως σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη οι απώλειες εισοδήματος λόγω λαθρεμπορίου ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ κατ’ έτος για την εθνική οικονομία, με το κόστος αυτό να αντιστοιχεί σε 22.000 χαμένες θέσεις εργασίας. Αναπόφευκτα δημιουργείται σημαντικό «τραύμα» στην προσπάθεια για τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο απαραίτητο για τις νέες μειώσεις φόρων που θέλει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση.

Πάντως η αποκλιμάκωση της φορολογίας είναι μια κίνηση που μπορεί να δώσει ώθηση στην μεταποιητική βιομηχανία του κλάδου αλλά και να στηρίξει τα δημόσια έσοδα οδηγώντας σε κεφαλαιοποίηση της «παρακαταθήκης» που έφερε η καραντίνα στον αγώνα πάταξης του λαθρεμπορίου.

Το όλο ζήτημα, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, είναι κομβικό για κλάδους όπως αυτός των ποτών. Σημειώνεται ότι με βάση έρευνα για τις «Επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην ελληνική ποτοποιία /αποσταγματοποιία» που διεξήγαγε ο ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών) ανάμεσα σε παραγωγούς / αποσταγματοποιούς, από όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως αν αποτελούν Μέλη του Συνδέσμου, αναδεικνύεται το πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος των Ελλήνων αποσταγματοποιών λόγω πανδημίας. Πιο αναλυτικά, στην εγχώρια αγορά, η  επιτόπια κατανάλωση, που αποτελεί το 70% της κατανάλωσης των προϊόντων του κλάδου, είχε πρακτικά  μηδενιστεί, καθώς το κανάλι του HoReCa (εστιατόρια, bar, ξενοδοχεία κλπ), από το οποίο στηρίζονται κυρίως, οι αποσταγματοποιοί, τέθηκε από την πρώτη στιγμή εκτός λειτουργίας, λόγω των μέτρων. Παράλληλα φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και οι εξαγωγές, (οι οποίες μέχρι & το 2019 ακολουθούσαν ανοδική πορεία) καθώς, λόγω της πανδημίας, τα καταστήματα εστίασης και του εξωτερικού, όπως και κάθε είδους bar, club, café, υποχρεώθηκαν να κλείσουν.

Γιώργος Αλεξάκης