η-μκο-κλιμακα-για-τη-διαχείριση-του-πλε-190854
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 04.12.2014 | 12:08

Η ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ για τη διαχείριση του πλεονάσματος τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες

Η ταυτόχρονη ύπαρξη φαινομένων υποσιτισμού και σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικά μέτρα και τοπικής εμβέλειας παρεμβάσεις. Απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό και ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σύστημα σε εθνικό επίπεδο.

Ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «ΚΛΙΜΑΚΑ» αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία σχεδίασε, μετά από ειδική μελέτη, το πρόγραμμα «Πλεόνασμα Τροφής – Πλεονέκτημα Ζωής». Με το πρόγραμμα αυτό η ΚΛΙΜΑΚΑ αποσκοπεί στην αξιοποίηση του πλεονάσματος τροφίμων και την αναδιάθεσή του σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα υποσιτισμού με συγκεκριμένο χωροταξικό πλάνο ανάπτυξης και σε άμεση συνάρτηση των πραγματικών αναγκών του ωφελούμενου πληθυσμού.

Ειδικότερα, σκοπός της ΚΛΙΜΑΚΑ είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της μη σωστής διαχείρισης των τροφίμων (σπατάλη) μέσω της βελτίωσης της διαδικασίας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και παράλληλα μέσω της βελτίωσης της απόδοσής της, προς όφελος των ομάδων εκείνων που έχουν χαμηλή πρόσβαση στην τροφή.

Αντικειμενικός στόχος του έργου αποτελεί ο σχεδιασμός εκείνων των παρεμβάσεων σε τεχνικό επίπεδο υπό το πρίσμα της αξιοποίησης του δυναμικού και των αρχών της κοινωνικής οικονομίας, με την παράλληλη πιλοτική εφαρμογή τους, οι οποίες με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην ανάκτηση των αδιάθετων τροφίμων προκειμένου να αναδιανεμηθούν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και πολίτες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας (σύμφωνα με τα ισχύοντα όρια, όπως αυτά καθορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή) για τη βελτίωση της διατροφής τους.

Οι προσπάθειες περιορισμού της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων θα πρέπει να τηρούν σειρά προτεραιότητας ανάλογα με το είδος της απώλειας: κατά πρώτο λόγο η πρόληψη, έπειτα η χρήση για ανθρώπινη κατανάλωση (λ.χ. δωρεές στις τράπεζες τροφίμων), κατόπιν η χρήση για ζωοτροφές και, τέλος, για παραγωγή ενέργειας και λιπασματοποίηση.

Οι βασικές ενότητες του προγράμματος το οποίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σύστημα, είναι:

1. Aποτύπωση και αποτίμηση υφιστάμενης κατάστασης-benchmarking

2. Ανάπτυξη προδιαγραφών ανά κατηγορία προσφερόμενων ειδών

3. Προσδιορισμός και μέθοδος προσέγγισης των δυνητικών παρόχων ανά κλάδο

4. Δημιουργία προδιαγραφών ηλεκτρονικού Μητρώου δυνητικών παρόχων ανά κλάδο σε εθνικό επίπεδο

5 .Πρότυπος οδηγός αξιοποίησης που διαθέτουν οι πάροχοι ανά κλάδο

6. Οδηγός Marketing για δυνητικούς παρόχους

7. Οργάνωση της διακίνησης και διανομής

8. Οδηγός διαχείρισης κινδύνων

9. Προσδιορισμός τρόπων προσέγγισης ωφελουμένων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, με σκοπό την ευρύτερη αποδοχή και εφαρμογή του προγράμματος.

Mετά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πλεόνασμα Τροφής-Πλεονέκτημα Ζωής» από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Κλίμαξ plus» θα οριστούν τα πρότυπα για να εφαρμοστεί σε πανελλαδικό επίπεδο.