η-μεγαλύτερη-ημερήσια-άνοδoς-του-χρυσο-436884
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 01.12.2022 | 22:14

Η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδoς του χρυσού από το 2020

Το ψυχολογικό “όριο” των 1.800 ευρώ έσπασε την Πέμπτη ο χρυσός, για πρώτη φορά από τα μέσα Αυγούστου, δεδομένης της υποχώρησης τόσο του δολαρίου των ΗΠΑ όσο και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ. Οι αντίρροπες κινήσεις ήρθαν μετά τα σχόλια του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Jerome Powell, την Τετάρτη, περί της πιθανότητας η Fed να κινηθεί με μικρότερο αυξητικό ρυθμό ως προς τα επιτόκια ήδη από τη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα.

Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου κατέγραψε άνοδο 55,30 δολάρια ή 3,1%, κλείνοντας στα 1.815,20 δολ. ανά ουγγιά. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του κίτρινου μετάλλου από τον Απρίλιο του 2020, ενώ το κλείσιμο ήταν το υψηλότερο από τις 12 Αυγούστου.

Το ασήμι Μαρτίου  ενισχύθηκε κατά 1,06 δολ. ή 4,9%, κλείνοντας στα 22,841 δολ. ανά ουγγιά.

Η πλατίνα Ιανουαρίου κέρδισε 1,5% στα 1.054,90 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Μαρτίου  κατέγραψε άνοδο 4,3%, στα 1.946,30 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χαλκός Μαρτίου, τέλος, κέρδισε 2,1%, στα 3,8175 δολ. η λίβρα.

Οι traders εκτιμούν ότι “μια εποχή επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων βαδίζει προς το τέλος της και πλέον μόνο μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων θα λαμβάνουν χώρα”, ανέφερε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην AvaTrade.

“Στον χρυσό αρέσει ο συνδυασμός συγκράτησης των επιτοκίων και λιγότερο ισχυρού δολαρίου”, τόνισε από την πλευρά του ο Marc Chandler, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Bannockburn Global Forex, σε σημείωμά του.

Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων ενισχύουν τη θελκτικότητα του χρυσού, που δεν παρέχει επιτόκιο, ενώ η πτώση του δολαρίου κάνει το μέταλλο φθηνότερο για αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Ο πληθωρισμός τιμών των ατομικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed, αυξήθηκε κατά 0,3% (έναντι 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές) σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας ότι μια μικρή αποκλιμάκωση της αυξητικής τάσης των τιμών βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 6%.