η-δημόσια-πρόταση-της-euronext-για-την-εχαε-συ-1049801
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 13.11.2025 | 20:34

Η Δημόσια Πρόταση της Euronext για την ΕΧΑΕ συγκεντρώνει πάνω από το 50%

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

ΗEuronext έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από το 50%των μετοχών της ΕΧΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, στα πλαίσια της Δημόσιας Πρότασης, της οποίας, σύμφωνα με πρόσφατη αναθεώρηση, στόχος είναι η απόκτηση του 50%+ 1 μετοχή της ΕΧΑΕ, από 67% προηγουμένως.

Η διαδικασία της Δημόσιας Πρότασης ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Stéphane Boujnah, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος Δ.Σ., Euronext είχε τονίσει ότι τα οφέλη από το deal μεταξύ Euronext- ΕΧΑΕ είναι σαφή για αμφότερες τις πλευρές, καθώς για την Euronext διευρύνεται «μια ενιαία δεξαμενή ρευστότητας» και για την ελληνική αγορά ανοίγονται οι πύλες μίας σημαντικά μεγαλύτερης αγοράς.

“Αυτό που φέρνουμε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στις ελληνικές κεφαλαιαγορές, στους Έλληνες συμμετέχοντες, στους Έλληνες επενδυτές και στους Έλληνες εκδότες είναι μια σύνδεση με μια πανευρωπαϊκή, παγκόσμια αγορά. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία”, τονίζει ο κ. Boujnah.

Για τη Euronext, το όφελος είναι να συνεχίσουμε το ταξίδι που ξεκινήσαμε πριν από 25 χρόνια – και πιο εντατικά τα τελευταία 10 χρόνια – με στόχο να οικοδομήσουμε τη ραχοκοκαλιά της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, να δημιουργήσουμε μια ενιαία δεξαμενή ρευστότητας, ένα ενιαίο βιβλίο εντολών, μια ενιαία τεχνολογική πλατφόρμα και να δημιουργήσουμε, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι σαν την «Airbus» των κεφαλαιαγορών» σημειώνει ο επικεφαλής του Euronext και προσθέτει: «Σήμερα, αυτό που έχουμε ήδη καταφέρει μαζί —και ελπίζω το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι ελληνικές αγορές να αποτελέσουν μέρος του— είναι μια αγορά που έχει πλέον διπλάσιο μέγεθος από την κεφαλαιαγορά του Λονδίνου. Η ενιαία ευρωπαϊκή ολοκληρωμένη αγορά της Euronext πραγματοποιεί συναλλαγές ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ ημερησίως, αριθμός υπερδιπλάσιος από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο Λονδίνο».

«Για την ελληνική αγορά είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία διανύει μια εντυπωσιακή μεταμόρφωση. Ωστόσο, οι ελληνικές κεφαλαιαγορές παραμένουν ακόμη πολύ απομονωμένες. Το Χρηματιστήριο Αθηνών διατηρεί μερίδιο αγοράς 100%. Αποτελεί τοπικό μονοπώλιο — μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση τοπικού μονοπωλίου. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα χρηματιστήρια ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους, με πολλούς ανταγωνιστές να προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες» σημειώνει ο Stéphane Boujnah και καταλήγει: « Υπάρχει, λοιπόν, μια ιδιόμορφη αναντιστοιχία ανάμεσα στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, τη δυναμική των ελληνικών κεφαλαιαγορών, τη διεθνή νοοτροπία όλων των συμμετεχόντων στην ελληνική αγορά και το γεγονός ότι, παρότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι μια εξαιρετική εταιρεία, παραμένει απομονωμένο».

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.