ΓΣΕΒΕΕ: Η αυξήσεις στις πρώτες ύλες θα φέρουν ανατιμήσεις

Με επιστολή της  προς τους υπουργούς Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ. Σκρέκα καθώς και τήν υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάση, η ΓΣΕΒΒΕ εξέφρασε τα παράπονα της για τις αυξήσεις των τιμών στις πρώτες ύλες και τις συνέπειες που θα έχουν.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Τους τελευταίους μήνες, ενώ η αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να ξαναβρούν τον βηματισμό τους και να επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά το αναγκαστικό κλείσιμο, οι τιμές βασικών προϊόντων ακολουθούν συνεχή άνοδο.

Οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αυξάνονται σχεδόν καθημερινά, ανατρέποντας τιμολόγια και χρεώσεις που έμεναν σταθερά επί χρόνια. Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, χαρακτηριστικά, οι τιμές τους το τελευταίο εξάμηνο έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50%. Άνοδο καταγράφουν ήδη, και θα καταγράψουν περαιτέρω μετά τη σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που αποτελεί μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργίας και παραγωγής.

Το κύμα απότομων και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων (που δεν φαίνεται να κοπάζει) στις πρώτες ύλες όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, από τη μεταποίηση και τις τεχνικές εργασίες μέχρι την εστίαση και τις υπηρεσίες, επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων. Eίναι θέμα χρόνου ένα μαζικό και δευτερογενές κύμα ανατιμήσεων, που θα περάσει τις αυξήσεις στην τελική κατανάλωση.

Θεωρώντας μια τέτοια προοπτική απευκταία και καταστροφική για πολλούς λόγους (επειδή θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, θα κλονίσει τη σχέση εμπιστοσύνης στην αγορά, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω κύματα αυξήσεων, κ.α.), ζητούμε σχετική ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς για ενδεχόμενες ενέργειες στην κατεύθυνση ελέγχου των τιμών και τιθάσευσης των ανατιμήσεων».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ, ΓΣΕΒΕΕ, ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]