goldman-sachs-πιθανή-η-επενδυτική-βαθμίδα-για-την-105808
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 29.03.2023 | 22:26

Goldman Sachs: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα πριν τις εκλογές

Πιθανή θεωρεί την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου η Goldman Sachs σε έκθεσή της, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται και επισήμως σε προεκλογική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Απριλίου, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης S&P θα δημοσιεύσει την έκθεσή του αναφορικά με την ελληνική οικονομία. Ο εν λόγω οίκος όπως και οι DBRS και Fitch αξιολογούν την Ελλάδα μία βαθμίδα χαμηλότερα της επενδυτικής διαβάθμισης.

Σύμφωνα με τον γνωστό χρηματοπιστωτικό όμιλο, οι λόγοι για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι η καλή πορεία των ιδιωτικών πιστώσεων, η ανάκαμψη στον σχηματισμό κεφαλαίου και η βελτίωση της εικόνας του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και αυτό παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης του κόστους δανεισμού.

Η εκτίμηση της Goldman Sachs αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πριν από σχεδόν 10 ημέρες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στη δική του αξιολόγηση δεν προχώρησε σε αναβάθμιση, διατηρώντας την ελληνική οικονομία τρεις βαθμίδες χαμηλότερα του πολυπόθητου «investment grade» στο δικό του σύστημα αξιολόγησης με θετικές τις προοπτικές.