γιατί-το-κτηματολόγιο-παγώνει-την-αγο-1109091
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 31.01.2023 | 20:52

Γιατί το Κτηματολόγιο παγώνει την αγορά ακινήτων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο έχουν «παγώσει» τις μεταβιβάσεις, τις κτηματολογικές διορθώσεις δημιουργώντας εν γένει μια αναταραχή στο χώρα της Κτηματαγοράς.

Ειδικότερα, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης. Ως εκ τούτου, παρατηρούνται καθυστερήσεις στη χορήγηση πιστοποιητικών, στις μεταγραφές, στις κτηματολογικές διορθώσεις, τα οποία βλάπτουν σοβαρά τον τομέα της κτηματαγοράς.

Για παράδειγμα, για την κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων και την εξασφάλιση της απόδειξης πληρωμής υπάρχει πολύωρη αναμονή, ενώ για ένα απλό πιστοποιητικό μεταγραφής πράξεως μπορεί να χρειαστούν έως και οκτώ μήνες για την έκδοσή του.

Στο πλαίσιο αυτό, προ ημερών συναντήθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρη Σταθάκη. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, εκτός από τα προβλήματα που υπάρχουν τέθηκαν δύο ακόμα ζητήματα: Το θέμα της περαιτέρω παράτασης της προθεσμίας για τις διορθώσεις λαθών στο Κτηματολόγιο αλλά και το ζήτημα των απλήρωτων δικηγόρων.

Συγκεκριμένα, οι περίπου 50 δικηγόροι που συνεργάζονται ως εξωτερικοί συνεργάτες (προκειμένου να περιοριστούν οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στα κτηματολογικά γραφεία) παραμένουν απλήρωτοι καθώς οι πράξεις που έχουν κάνει δεν έχουν καταχωρηθεί. Έτσι, προτίθενται σύμφωνα με νομικές πηγές να αποχωρήσουν, εάν δεν διευθετηθεί το ζήτημά τους.

Παράταση για τη διόρθωση λαθών

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συσταθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή (με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου και του Κτηματολογίου καθώς και εκπροσώπων δικηγορικών συλλόγων και της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων), η οποία θα κληθεί η οποία θα κληθεί να προτείνει μια ρύθμιση που θα παρατείνει τις προθεσμίες διόρθωσης λαθών στο Κτηματολόγιο.

Ως προς αυτό, υπενθυμίζεται, ότι η κτηματογράφηση σε κάθε περιοχή έχει διαφορετική αφετηρία. Ως εκ τούτου, η (όποια) λύση δεν θα μπορεί να είναι οριζόντια.

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Φυσικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιδρούν στις καθυστερήσεις και στην όλη δυσλειτουργία. Και τούτο, διότι, η οριστικοποίηση ανακριβών εγγραφών στο Κτηματολόγιο επιφέρει συνέπειες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Επι παραδείγματι, η μη εγγραφή στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου υπάρχουσας υποθήκης συνεπάγεται την απώλεια του εν λόγω δικαιώματος.

Επιπλέον, η εγγραφή λανθασμένου ποσοστού συγκυριότητας (π.χ. 50% αντί 100%) έχει σαν συνέπεια τη μερική απώλεια ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

Η νέα ρύθμιση, σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, δεν θα είναι οριζόντια και θα δίνει μια εύλογη παράταση, σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή. Και όπως υποστηρίζει, δεν αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν τις εκλογές.

Η διαδικασία κτηματογράφησης δίνει χρονικό περιθώριο διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί, αλλά πολλοί ιδιοκτήτες λόγω αμέλειας, έλλειψης πληροφόρησης, δικαστικών εμπλοκών κλπ. δεν το έπραξαν.