γερμανοί-οικονομολόγοι-προβλέπουν-ο-236568
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 29.09.2022 | 12:36

Γερμανοί οικονομολόγοι: Προβλέπουν οικονομική κρίση

«Στο κατώφλι της ύφεσης η Γερμανία» τιτλοφορείται δημοσίευμα της DW που επικαλείται το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) και Γερμανούς οικονομολόγους προ προβλέπουν οικονομική κρίση.

Χαρακτηριστικά η DW γράφει ότι «η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης “αγκομαχά”. Υπάρχουν οικονομολόγοι που θεωρούν ότι η Γερμανία βρίσκεται ήδη στο κατώφλι της ύφεσης “χωρίς να υπάρχει δυστυχώς φως στο τέλος του τούνελ” όπως πιστεύει ο Γκίντο Μπάλντι, εμπειρογνώμων του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) σχολιάζοντας στοιχεία του νέου οικονομικού βαρομέτρου του Ινστιτούτου. “Ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία και οι εκτεταμένες συνέπειές του είναι πιθανό να οδηγήσουν σε απώλεια ανάπτυξης της χώρας το 2022 και το 2023, κατά περίπου 5% του ΑΕΠ”».

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία έπνιξε και τις τελευταίες ελπίδες για ανάκαμψη μετά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. “Ο πόλεμος σηματοδοτεί το τέλος του πολύ επιτυχημένου γερμανικού μοντέλου που σχηματικά περιγράφεται ως εισαγωγή φθηνής ρωσικής ενέργειας και ενδιάμεσων αγαθών, εξαγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας ανά τον κόσμο και οφέλη από την παγκοσμιοποίηση” υποστηρίζει ο Κάρστεν Μπρτσέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING. Ο Νιλς Γιάνσεν, από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας (IfW) του Κιέλου, επισημαίνει ότι σε σύγκριση με τις παραγγελίες που παίρνει η βιομηχανία, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και θα μπορούσε να μετριάσει σημαντικά ή ακόμη και να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς. Αλλά “με τα πακέτα διάσωσης η κυβέρνηση μόνο να αναδιανείμει τα βάρη μπορεί, και όχι να τα εξαφανίσει” προσθέτει ο Στέφαν Κοχς, επικεφαλής του κέντρου προγνωστικών στο Ινστιτούτο».

Η DW αναφέρεται στις επιπτώσεις από την ακρίβεια που υπάρχει παντού και γράφει ότι «η έκρηξη των τιμών της ενέργειας επηρεάζει πλέον μεγάλα τμήματα της οικονομικής ζωής και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Όλα έγιναν πιο ακριβά. Ψώνια στο σούπερ μάρκετ, ανεφοδιασμός καυσίμων, φαγητό στο εστιατόριο. Αυτό πνίγει την κατανάλωση, σημαντικό πυλώνα της οικονομίας». Επικαλείται δηλώσεις του Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του DIW που αναφέρει ότι «ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει τη διάθεση για αγορές, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες έχουν λιγότερα χρήματα για επενδύσεις» και πως «αυτό θα μπορούσε να θέση σε κίνηση μια καθοδική πορεία ασθενών οικονομικών επιδόσεων για ένα ή δύο χρόνια».

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και σε ένα πιθανό κύμα πτωχεύσεων. Φέρνει το παράδειγμα του κατασκευαστή χαρτιού τουαλέτας στο Ντίσελντορφ, Hakle που μπήκε σε καθεστώς “εξυγίανσης” λόγω της απότομης αύξησης του κόστους πρώτων υλών. Αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι οδεύει προς την χρεοκοπία.

Η DW γράφει ότι «κύμα χρεοκοπιών δεν προκύπτει με βάση τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία μέτρησε 7.113 χρεοκοπίες εταιρειών, 4% λιγότερες από ό,τι πέρυσι», ωστόσο όμως επισημαίνει πως «σύμφωνα με την Ένωση Διαχειριστών Αφερεγγυότητας, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ότι ο αριθμός των πτωχεύσεων θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 40% μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες».