φωτιά-παίρνουν-οι-αντικειμενικές-α-387368
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 07.09.2019 | 14:15

«Φωτιά» παίρνουν οι αντικειμενικές -Απειλούν τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Η μεγάλη αύξηση που καταγράφεται στις τιμές των ακινήτων σε όλη την χώρα απειλεί να εκτινάξει τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενόψει της αναπροσαρμογής τους που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Realnews, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε «παγώσει» την διαδικασία λόγω εκλογών και τώρα το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να διαχειριστεί το πρόβλημα με τρόπο ώστε να μην ακυρωθούν οι ελαφρύνσεις από την μείωση του ΕΝΦΙΑ, κυρίως στα χαμηλά και μεσαία νοικοκυριά. Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, εξετάζονται αλλαγές στους συντελεστές εμπορικότητας, παλαιότητας, προσόψεως και ορόφου.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αφορά τις 4.132 περιοχές της χώρας όπου διατηρήθηκαν οι τιμές στα ίδια επίπεδα, με στόχο να μην πληγούν προεκλογικά οι ιδιοκτήτες.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν παραδείγματα όπου βάσει των σημερινών δεδομένων προκύπτουν αυξήσεις -που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν έως και το 25%- και έχουν ξεκινήσει να αναζητούν τρόπους για να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών. Επιπλέον, ενδεχόμενες αυξήσεις θα προκαλέσουν ντόμινο επιβαρύνσεων σε περισσότερους από 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα ενώ ακόμα και οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνουν ακριβότερες. Για αυτόν τον λόγο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, σε μια περίοδο όπου το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, δεν πρέπει να γίνουν κινήσει που θα πλήξουν αυτόν τον στόχο.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ, που έλαβαν στα χέρια τους πριν από λίγες ημέρες οι φορολογούμενοι, υπολογίστηκε σύμφωνα με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) εφαρμόστηκε ο μειωτικός συντελεστής 10%-30%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.