φορολογικές-δηλώσεις-τι-ισχύει-για-τη-1059756
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 22.08.2022 | 09:29

Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει για την έκπτωση φόρου

Τελευταίες μέρες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2022 καθώς η δεύτερη παράταση που έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή τους λήγει στις 30 Αυγούστου. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ ακόμα δεν έχουν υποβληθεί περίπου 500.000 δηλώσεις.

Με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή, ισχύουν αλλαγές στις προθεσμίες εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Πιο αναλυτικά, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 30η Αυγούστου 2022 και η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις αυτές πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος Αυγούστου (31/08/2022). H καθεμία από τις επόμενες καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι επόμενων μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.