φορολογικές-δηλώσεις-πότε-ξεκινά-η-υπ-731504
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.02.2022 | 12:50

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινά η υποβολή τους -Ποιοι εξαιρούνται από συλλογή αποδείξεων

Φορολογικές δηλώσεις: Πλησιάζει ο χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολήγς φορολογικών δηλώσεων του 2022, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προγραμματίζεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Αναμένοντας τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021, που θα αποστείλουν οι επιχειρήσεις και οι φορείς του Δημοσίου, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει τα νέα έντυπα της φορολογικής δήλωσης του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η υποχρέωση κάλυψης του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις, που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν το 2021 να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πέναλτι φόρου 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν.

Ποιοι εξαιρούνται

Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2020 είχαν απαλλαγεί πλήρως από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που είχαν πληγεί από την πανδημία.

Ποιοι γλιτώνουν από το μέτρο των e-αποδείξεων:

– Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.

– Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

– Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

– Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

– Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.

– Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

– Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

– Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

– Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

– Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι 6 μηνών).

– Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

– Οι φυλακισμένοι.