Φορολογικές δηλώσεις: Η ύφεση του 2020 «κουρεύει» το φόρο εισοδήματος

Mε την ύφεση να έχει κτυπήσει το 2020 χιλιάδες νοικοκυριά είναι προφανές ότι τα φετινά εκκαθαριστικά των δηλώσεων θα έχουν «ενσωματώσει» την πτώση αυτή στα εισοδήματα. Ουσιαστικά η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων αναμένεται μειωμένη κάτι που καταφαίνεται από τα πρώτα στοιχεία των δηλώσεων.

Πιο συγκεκριμένα:

Αναλυτικά με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τα 2.760.585 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί:

– Το 28,84% ή 796.021 είναι χρεωστικά με συνολικό φόρο 518,3 εκατ. ευρώ ή 674 ευρώ κατά μέσο όρο.

– Το 17,01% ή 469.577 είναι πιστωτικά με το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου να αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι φέτος οι φορολογούμενοι που θα λάβουν επιστροφή φόρου θα αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο.

– Το 54,15% ή 1.494.577 είναι μηδενικά.

Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι καθώς μέχρι τώρα από τις εκκαθαρίσεις των δηλώσεων επτά στους δέκα φορολογούμενους, δε θα καταβάλουν τον οβολό τους στο κρατικό ταμείο ο στόχος για ικανοποιητικά έσοδα το 2021 καθίσταται δύσκολο ειδικά στο μέτωπο του φόρου εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ καθορίζεται ότι Τελικός Στόχος Εισπράξεων για φέτος θα πρέπει να αγγίξει τα 50 δισεκ.(49.685) για όλες βέβαια τις περιπτώσεις φόρων έμμεσων και άμεσων.

Ο ρυθμός των δηλώσεων

Στο μεταξύ ανεβαίνει ο ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων ωστόσο ακόμη δεν έχει φτάσει στα επίπεδα εκείνα που θα χαρακτηρίζονταν ως ικανοποιητικά. Πιο συγκεκριμένα ακόμη δυο στους τρεις φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση. Αναλυτικά από τα 6,5 εκατ. δηλώσεις που φέτος εκτιμάται ότι θα κατατεθούν, περίπου 2,1 εκατ. δηλώσεις έχουν υποβληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν μέχρι τις 28 Ιουλίου τη φορολογική τους δήλωση και από την εκκαθάριση της προκύπτει πληρωμή φόρου και επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του μέχρι τις 30 Ιουλίου θα εξασφαλίσουν έκπτωση 3%.

Διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλλουν το φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις. Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 28 Ιουλίου, οι δόσεις θα είναι 8 με την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 27 Αυγούστου, οι δόσεις θα είναι επτά, η πρώτη θα καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 αλλά η πρώτη δόση θα είναι διπλή. Θα πρέπει να πληρωθεί ταυτόχρονα η δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει και η πάγια ρύθμιση που προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο να φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

Εναλλακτικά μπορεί οι φορολογούμενοι να πληρώσουν με κάρτα, όπου προβλέπονται έως και 12 άτοκες δόσεις ανάλογα με την τράπεζα ενώ υπάρχουν και τα προγράμματα πιστότητας που προβλέπουν για χρήση καρτών μια σειρά από μπόνους.

πηγή: reporter.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]