φορολογικές-δηλώσεις-εκπνέει-η-προθε-650661
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.06.2022 | 09:30

Φορολογικές δηλώσεις: Εκπνέει η προθεσμία-Πως θα κερδίσετε έκπτωση

Στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Όλα δείχνουν βέβαια ότι θα πάρουν παράταση καθώς η υποβολή τους κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 2.788.448 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατομμυρίων, που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν φέτος, δηλαδή περίπου το 40% των δηλώσεων. Ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών διαμορφώνεται στα 855 ευρώ.

Φέτος ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, ο οποίος υπολογίζεται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Πιο αναλυτικά, οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, ενώ εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις και φέτος υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.