Categories: Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Έρχεται παράταση για την υποβολή τους – Μέχρι πότε η διορία

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Κάτι λιγότερο από το 50% των φορολογούμενων έχει υποβάλει τη δήλωσή του.

Δεν δείχνουν ιδιαίτερα… ζεστοί οι Έλληνες φορολογούμενοι για την υποβολή της ετήσιας δηλωσής τους, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών δέχεται πιέσεις και «βροχή» αιτημάτων από λογιστές για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ άνοιξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα των δηλώσεων στο τέλος Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, περισσότεροι από τους μισούς φορολογούμενους δεν έχουν καταθέσει τη δήλωσή τους. Σε σύνολο 6,4 εκατ. δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 3 εκατ. δηλώσεις. Με την προθεσμία να εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2022, δηλαδή σε 12 ημέρες και το ρυθμό υποβολής των δηλώσεων να κινείται με χαμηλές ταχύτητες, στο υπουργείο Οικονομικών έχει χτυπήσει «καμπανάκι» με αρμόδια στελέχη να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης. Σε κάθε περίπτωση η παράταση δεν θα επηρεάσει την εφάπαξ εξόφληση ή την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να γίνει έως και τις 29 Ιουλίου 2022.

Τι θα πληρώσουμε
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι και φέτος σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021, έχουν δηλαδή μηδενικό εκκαθαριστικό, είτε έχουν επιστροφή φόρου. Την «κρυάδα» από το εκκαθαριστικό της δήλωσης έχουν ήδη νιώσει τρεις στους δέκα φορολογούμενους οι οποίοι έχουν εκπληρώσει την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2.982.112 φορολογικές δηλώσεις ενώ συνολικά εκτιμάται ότι θα υποβληθούν περίπου 6.400.000 δηλώσεις. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

Το 54,77% ή 1.633.302 είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.
Το 31,29% ή 933.102 είναι χρεωστικές με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 821,7 εκατ. ευρώ ή 880 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 29 Ιουλίου ή σε έως 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου. Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
Το 13,93% ή 415.408 είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 143,38 εκατ. ευρώ ή 345 ευρώ κατά μέσο όρο.
Ποιοι θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν δήλωση
Το ραντεβού τους με την Εφορία θα πρέπει να επισπεύσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι για τους οποίους η υποβολή της φορολογικής δήλωσης αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για την λήψη του επιδόματος ύψους 18-600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρόκειται για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία, γονείς με παιδιά του σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία και φορολογούμενους με λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να βιαστούν για να μην χάσουν το επίδομα.

Comments are closed.


Recent Posts

Έκοψαν το επίδομα σε μητέρα με παιδί με τετραπληγική εγκεφαλοπάθεια

Σε απόγνωση βρίσκονται οι γονείς ενός 6χρονου παιδιού που πάσχει από σπαστική τετραπληγική εγκεφαλοπάθεια καθώς από τον προηγούμενο Ιούνιο έχει…

54 δευτερόλεπτα ago

Εβδομαδιαία πτώση 3,14% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση 7,22% για τον τραπεζικό δείκτη

Στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφωθεί για την πορεία των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού,…

15 λεπτά ago

Μερομήνια: Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Τον τρόπο που θα εξελιχθεί ο καιρός κατά τη διάρκεια της Ανοιξης και το Πάσχα, «προδίδει» το πρώτο δωδεκαήμερο του…

25 λεπτά ago

Ο οίκος Moody’s άφησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, αφήνοντας αμετάβλητο…

36 λεπτά ago

Κατώτατος μισθός: Ποιοι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο μετά την αύξηση

Η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζομένους στον γκισέ της εφορίας, αφού ο κατώτατος μισθός…

39 λεπτά ago

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 241 ατόμων σε Δήμους και Περιφέρειες (προκηρύξεις)

Νέες προσλήψεις θα γίνουν σε ΟΤΑ και φορείς το επόμενο διάστημα. Ζητούνται υποψήφιοι των βαθμίδων εκπαίδευσης (ΠΕ, ΔΕ, ΥΕ). Συγκεκριμένα,…

48 λεπτά ago