φορείς-θεσμοί-διπλή-διαπραγμάτευ-453549
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 26.01.2021 | 11:49

Φορείς – Θεσμοί: «Διπλή» διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Σε δυο ταμπλό κινείται η κυβέρνηση εν όψει της διαμόρφωσης του νέου πακέτου για τη στήριξης της οικονομίας. Από τη μια καλείται σήμερα ενώπιον των επικεφαλής των θεσμών να τεκμηριώσει το σχέδιό της για την ενίσχυση της κοινωνίας και οικονομίας για τους επόμενους μήνες κι από την άλλη να σταθμίσει τα αιτήματα κλάδων και τομέων της οικονομίας για ενίσχυση. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που τα μηνύματα από τα μέτωπα των εμβολιασμών και των προμηθειών εμβολίων δεν είναι και τα καλύτερα δημιουργώντας ανησυχίες για το πότε θα επέλθει μια σχετική κανονικότητα.

Έτσι στο τραπέζι της τηλεδιάσκεψης από σήμερα με τους θεσμούς τόσο από το οικονομικό επιτελείο όσο και από τους άλλους υπουργούς (Εργασίας, ΥΠΕΝ ) θα μπει ο νέος κύκλος παροχών που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την πλευρά των θεσμικών εταίρων να αναμένεται να θέσει εντάσεις σε οριζόντιες ρυθμίσεις και μέτρα που αφορούν κοινωνικά στρώματα που δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο λόγω πανδημίας. Κεντρικό μέλημα της πλευράς των θεσμικών εταίρων είναι η συγκράτηση κινδύνων δημοσιονομικού εκτροχιασμού καθώς ήδη τα ελλείμματα έχουν πάει στα ύψη (18 δισεκ το πρωτογενές έλλειμμα), αλλά και η αποφυγή συστημικών κινδύνων στα χρηματοπιστωτικό σύστημα. Γιαυτό και βασικό σημείο των διαπραγματεύσεων είναι η πορεία του πτωχευτικού δικαίου και η προώθηση πλειστηριασμών που για μεν τους θεσμούς είναι απαραίτητο να γίνουν για δε την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι εστιασμένοι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών κτλ.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σήμερα να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα της νέας γενιάς χρεών λόγω πανδημίας ύψους 20 δισ. ευρώ, σε τράπεζες, Εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ και της  αντιμετώπισης της χιονοστιβάδας των οφειλών που δημιούργησε η πανδημική κρίση σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Έτσι τα 10-12 δισ. ευρώ των νέων δανείων στεγαστικών και επιχειρηματικών που θα κοκκινίσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα αποτελέσουν τις νέες επισφάλειες, τα 4 δισ. ευρώ των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν ανασταλεί και προκύπτουν μεγάλα ερωτήματα για το πώς θα εξοφληθούν, τα 3 δισ. ευρώ των οφειλών που είναι χρέη μεταξύ ιδιωτών, τα 2 δισ. ευρώ των χρεών προς τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργούν απειλές για την κουλτούρα πληρωμών, κάτι που αποτελεί μόνιμη ανησυχία των θεσμών. Υπενθυμίζεται ότι  μόνο οι νέες ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις στο ενδεκάμηνο του 2020 φθάνουν τα 5 δισ. ευρώ.

Ως απάντηση σε αυτό η κυβέρνηση αναζητά αναχώματα με τις χορηγήσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όπου και εξετάζεται και η μετατροπή ποσών από τις τρεις πρώτες φάσεις σε Μη Επιστρεπτέα χορήγηση. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί 5,5 δισεκ ευρώ και αναμένεται ο λογαριασμός να φτάσει τα 8 δισ. ευρώ στους συνολικά έξι κύκλους. Είναι ποσά που θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από τον Ιανουάριο του 2022 κι αν δεν υπάρξει μέριμαν είναι προφανές ότι πολλοί δε θα μπορέσουν να τα γυρίσουν πίσω.

Έτσι, στη διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα η ελληνική πλευρά θα θέσει μια νέα ολιστική ρύθμιση αποπληρωμής των χρεών βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων σε έως 120 δόσεις για τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας τους. Οι θεσμοί παγίως βέβαια αντιδρούν σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Ωστόσο η απάντησή τους εκτιμάται ότι οι τελικές αποφάσεις θα κλειδώσουν στην επόμενη αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου και συνδέεται με νέες εκταμιεύσεις κερδών ANFAS.  Τότε βέβαια θα υπάρχει ενδεχομένως και μια καλύτερη εικόνα για την πορεία της οικονομίας.

To παζάρι στο εσωτερικό

Στο άλλο πεδίο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση είναι το εσωτερικό. Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει έλθει σε σειρά επαφών με φορείς της αγοράς. Χτες τηλεδιάσκεψη έγινε ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καρανίκα και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη. Ήταν η πρώτη «συνάντηση γνωριμίας» με τον Υπουργό, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν στην ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας στην απασχόληση και ειδικά στους πληττόμενους κλάδους, καθώς και οι επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα εργασιακά, την κατάρτιση και την επικουρική ασφάλιση.

Ο κ. Καρανίκας εστίασε στην ανάγκη το Υπουργείο και ο ΟΑΕΔ να επικεντρωθούν άμεσα με στοχευμένες δράσεις και επιδοτούμενα προγράμματα στην προστασία των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας, τουλάχιστον έως το τέλος του 2021. Όπως εξήγησε, το εμπόριο είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μεγαλύτερος εργοδότης στην ελληνική οικονομία, με 720 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η αναμενόμενη λήξη των προγραμμάτων αναστολής εργασίας και η συσσώρευση τεράστιου όγκου ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, μετά από μια μακρά περίοδο υποτονικού ή και μηδενικού τζίρου για την πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, υποθηκεύουν άμεσα την ικανότητα τους να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ως εκ τούτου, μοναδική λύση και πρόταση της ΕΣΕΕ αποτελεί να θεσπίσει η Πολιτεία σοβαρά κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πεδίο των εργασιακών θεμάτων ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε πως η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ανέκαθεν υποστηρίζει την ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση στη διαδικασία διαβούλευσης για το ύψος του κατώτατου μισθού. Υπογράμμισε όμως πως, λόγω και της πανδημίας, η διασφάλιση και διεύρυνση του κεκτημένου των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Πολιτείας, ως το κατεξοχήν μέσο προστασίας της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο αυτό, εισηγήθηκε να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στους κοινωνικούς εταίρους η αποφασιστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Επίσης την προώθηση στοχευμένων μέτρων για τον τουρισμό αναμένει η τουριστική αγορά καθώς η ημερομηνία επανεκκίνησης του κλάδου παραμένει σε μια γκρίζα ζώνη

«Συνεχίζουμε την τακτική επικοινωνία με το ΥΠΟΙΚ και τους  @cstaikouras  και  @Skylakakis. Η πανδημία θα επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό τους επόμενους μήνες και μέτρα στήριξης όπως αναστολές, Συν-εργασία επιδότηση εργοδοτικών εισφορών και παγίων δαπανών, κρίνονται απαραίτητα» ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

Να σημειωθεί ότι πακέτο στοχευμένων μέτρων για εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς η προοπτική για άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πάει πιο πίσω και συνδέεται κυρίως με τη βελτίωση του καιρού.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων σε λίγες εβδομάδες, οι επαγγελματίες του κλάδου ζήτησαν σε επαφές με την κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες επίσης, στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση και ρευστότητα (με αλλαγές στον αλγόριθμο υπολογισμού), μείωση του ΦΠΑ στο 6%, κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, επανένταξη στις 120 δόσεις, την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS, και ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία (όπως αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, barclubcatering, κτήματα).

Να σημειωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην εκδήλωση της Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) με θέμα «Αλκοολούχα Ποτά: Ένα σχέδιο διεξόδου & υπεύθυνης ανάπτυξης», όπου έγινε και η παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ, τέθηκε το θέμα της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του πακέτου τουρισμού – εστίασης με μείωση φόρων. Όπως ειπώθηκε θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη μια μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τα αλκοολούχα ποτά, που έχουν και μεγάλη βαρύτητα στον «τελικό» λογαριασμό που κάνει ειδικά η εστίαση.

πηγή: reporter.gr