fitch-ψήφος-εμπιστοσύνης-στις-ελληνικές-τ-18054
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 06.09.2021 | 21:38

Fitch: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες από τη Fitch καθώς προχώρησε στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των υψηλής εξασφάλισης προνομιούχων ομολογιών (SP) της Εθνικής Τράπεζας και της Εurobank σε Β-/RR4 από CCC/RR5 αλλά και της τράπεζας Πειραιώς σε CCC/RR5 από «CCC-/RR6.

Oπως επισημαίνει ο οίκος, η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή του ότι η ανάκτηση από τους εν λόγω τίτλους έχει βελτιωθεί λόγω των μικρότερων ρίσκων όσον αφορά την αξία των υποκείμενων στοιχείων ενεργητικού, μετά την ανάκαμψη της οικονομίας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην απομείωση του κινδύνου (de-risking) στο ενεργητικό των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης μεγάλων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE).

Η Fitch, εξάλλου, εκτιμά ότι η πρόσφατη δημοσίευση των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities) των τραπεζών θα στηρίξει τη δημιουργία μεγαλύτερων «μαξιλαριών» ασφαλείας (resolution debt buffers) και θα αυξήσει την προστασία για τους κατόχους του χρέους σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Ο οίκος αναμένει ότι τα χαμηλά σήμερα «μαξιλάρια» ασφαλείας των τριών τραπεζών θα αυξηθούν σταδιακά, καθώς στοχεύουν να πετύχουν τον στόχο για την MREL που θα καταστεί δεσμευτικός από την 1/1/2026, σύμφωνα με το imerisia.gr.

Ο οίκος τονίζει παράλληλα ότι οι αξιολογήσεις των senior τίτλων των τριών τραπεζών πιθανότατα θα αναβαθμιστούν αν αναβαθμιστεί και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεό τους.

«Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των υψηλής εξασφάλισης προνομιούχων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank ευθυγραμμίζεται με την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεού (IDR) τους. Η αξιολόγηση ανάκτησης «RR4» για το εν λόγω χρέος της Εθνικής και της Eurobank αντανακλά τις προσδοκίες της Fitch για τις μέσες προοπτικές ανάκτησης», όπως αναφέρεται.