Φυσικό Αέριο: Μόνο η μισή μείωση του φόρου περνάει στους καταναλωτές

Μόνο η μισή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο θα φτάσεις στους οικιακούς καταναλωτές. Ενώ από την 1η Ιανουαρίου ο ΕΦΚ μειώθηκε κατά 4 ευρώ η μεγαβατώρα, η τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές μειώθηκε κατά 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από τα 55 στα 53 ευρώ), σύμφωνα με τα τιμολόγια που ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η ΕΠΑ Αττικής υποστηρίζει πως αυτό οφείλεται στην αύξηση του κόστους, καθώς τον Δεκέμβριο χρησιμοποιήθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, που είναι ακριβότερο. Την ίδια στιγμή, οι υφιστάμενοι καταναλωτές φυσικού αερίου θα επωμιστούν μέρος του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης και τελών σύνδεσης των νέων χρηστών.

Οι επιδοτήσεις, που έχουν στόχο την αύξηση της διείσδυσης φυσικού αερίου, θα περάσουν στα τιμολόγια ως ρυθμιζόμενη χρέωση. Οι ΕΠΑ υποστηρίζουν ότι η αύξηση των τιμολογίων από αυτό το μέτρο θα αντισταθμιστεί σε βάθος χρόνου από τη μείωση του κόστους, λόγω της αύξησης των καταναλωτών και των όγκων κατανάλωσης φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΠΑ Αττικής σχεδιάζει προγράμματα χρηματοδότησης εσωτερικών εγκαταστάσεων και δωρεάν τελών σύνδεσης, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!