Financial Times για «φθηνά δάνεια»: Eυκαιρία για τους νέους Έλληνες να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
31
Ιανουάριος
Back

Financial Times για «φθηνά δάνεια»: Eυκαιρία για τους νέους Έλληνες να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι

Στο πακέτο στέγασης 1,75 δισεκατομμυρίων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, και το οποίο θα δώσει σε χιλιάδες νέους πρόσβαση σε δάνεια με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, αναφέρεται σε εκτενές άρθρο των Financial Times.

Είναι η πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, που οι νέοι εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς, κάτι που μέχρι σήμερα φάνταζε αδιανόητο, σχολιάζει η εφημερίδα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Eteron, ενός Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, το 47,9% των πολιτών ηλικίας μεταξύ 18 και 44 ετών δυσκολεύονται ή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιό τους.

Έτσι, όπως εξηγεί, «θα δοθούν άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών, που θα συγχρηματοδοτεί το κράτος. Αυτό σημαίνει πως ο δανεισμός σε πρώτη φάση θα είναι με επιτόκιο γύρω στο 1%».

Το άρθρο των FT αναφέρονται και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, ο οποίος είναι και το πρόσωπο που σχεδίασε το εν λόγω πρόγραμμα.

«Στην πραγματικότητα τα έξοδα στέγασης καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος. Δεν ίσχυε αυτό στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε να δημιουργήσουμε διαφορετικά εργαλεία για να καλύψουμε αυτές τις διαφορετικές ανάγκες». Δυστυχώς το ποσοστό των Ελλήνων που δαπανά πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για έξοδα στέγασης ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επισημαίνουν οι Financial Times.

Όπως εξηγεί, ένα μέρος των κονδυλίων θα χρησιμοποιηθεί και για την ανακαίνιση διαμερισμάτων για φοιτητές και άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Εν τω μεταξύ, στο αρθρο, αναφέρονται και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η οποία σχεδιάζει να μεταφέρει δημόσιους υπαλλήλους από τα 177 γραφεία της στο κέντρο της Αθήνας προς τα προάστια, τα επόμενα πέντε χρόνια, για να ελευθερωθεί χώρος στο κέντρο της πόλης.

Το γεγονός ότι θα δοθούν χρήματα για την ανακαίνιση των σπιτιών σημαίνει πως θα δοθεί κίνητρο για την αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων που «γερνά», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Μάλιστα, ο κ. Σκέρτσος είπε πως αν υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα τότε το κράτος θα διπλασιάσει την χρηματοδότηση. Αναμένεται πως η σχετική νομοθεσία θα περάσει μέχρι το τέλος του έτους και τότε σχεδόν αμέσως θα ανοίξουν οι αιτήσεις από τις τράπεζες.

Ο Δημήτρης Μελαχρινός, Chief Executive του Σπιτόγατου, της μεγαλύτερης online πλατφόρμας ακινήτων είπε στους Financial Times πως οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 30%, ενώ τα ενοίκια κατά 50% τα τελευταία εφτά χρόνια. Μάλιστα για τις αυξήσεις αυτές ευθύνονται και πλατφόρμες όπως το Airbnb. Ενδεικτικά, στο Κουκάκι και την Πλάκα, δύο περιοχές δίπλα στην Ακρόπολη, τα παλιά κτίρια έχουν ανακαινιστεί και έχουν μετατραπεί σε boutique ξενοδοχεία, ενώ οι πρώην ένοικοί τους – που ήταν φοιτητές και νέα ζευγάρια – πλέον έχουν αντικατασταθεί από τουρίστες.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!