φυλάκιση-και-βαριές-καμπάνες-για-φο-90898
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ | 21.09.2016 | 09:41

Φυλάκιση και βαριές «καμπάνες» για φοροφυγάδες – Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ (εγκύκλιος)

Ποινές φυλάκισης, που ξεκινούν από τα δύο χρόνια και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 20 για διάπραξη φοροδιαφυγής, προβλέπουν οι νέες διατάξεις του ποινολογίου της εφορίας, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ. Με διετή φυλάκιση απειλείται όποιος έχει αποκρύψει εισοδήματα ή περιουσία στα οποία ο φόρος που αναλογεί υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά τον ΦΠΑ η ποινή αυτή επιβάλλεται και για μικρότερα ποσά, από 50.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) Γ. Πιτσιλής, προβλέπονται ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών σε περιπτώσεις που οι φόροι που απεκρύβησαν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ για άμεσους φόρους και 50.000 ευρώ για έμμεσους φόρους. Επίσης, οι ποινές φυλάκισης αυξάνονται (κάθειρξη) για όσους εντοπιστούν να έχουν συντελέσει φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ.

Έγκλημα φοροδιαφυγής και εσκεμένη υποβολή ανακριβών στοιχείων στον ΕΝΦΙΑ

Επίσης όπως ορίζει η εγκύκλιος έγκλημα φοροδιαφυγής θεωρείται και η εσκεμμένη υποβολή ανακριβών στοιχείων στον ΕΝΦΙΑ ή στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ) ώστε να αποκρυβούν περιουσιακά στοιχεία. Στην περίπτωση έκδοσης ή αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής οι ποινές είναι τουλάχιστον 1 έτος, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ και κάθειρξη 10 ετών για ποσό άνω των 200.000 ευρώ. Υπάρχουν περιπτώσεις που η φυλάκιση μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 20 χρόνια κάθειρξη σε όσους διαπράττουν μεγάλα εγκλήματα φοροδιαφυγής.

Επίσης το Δημόσιο θα διεκδικεί και αποζημίωση ηθικής βλάβης. Η αξίωση χρηματικής ικανοποίησης θα ξεκινά από το 1/10 του αποκρυβέντος ποσού. Ποινική ευθύνη θα έχει και ο υπογράφων ως πληρεξούσιος.

Το ποινολόγιο της εφορίας, όπως αυτό διαμορφώνεται με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που τίθενται σε ισχύ, προβλέπει ότι διαπράττει έγκλημα φοροδιαφυγής όποιος αποκρύπτει φορολογητέα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή ή περιουσιακά στοιχεία, ιδίως παραλείποντας να υποβάλει δήλωση ή υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση ή καταχωρίζοντας στα λογιστικά αρχεία εικονικές (ολικά ή μερικά) δαπάνες ή επικαλούμενος στη φορολογική δήλωση τέτοιες δαπάνες, ώστε να μην εμφανίζεται φορολογητέα όλη ή να εμφανίζεται αυτή μειωμένη. Επίσης, έγκλημα φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος εκδίδει πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία και όποιος αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία ή νοθεύει τέτοια στοιχεία, ανεξάρτητα από το εάν διαφεύγει ή μη την πληρωμή φόρου».

Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ