εύσημα-και-αστερίσκοι-από-τους-θεσμού-730464
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 23.09.2020 | 16:25

Εύσημα και αστερίσκοι από τους θεσμούς στη νέα έκθεση αξιολόγησης

Εύσημα αλλά και αστερίσκους περιλαμβάνει η 7η μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της προσπάθειας για εκταμιεύσεις κερδών από ANFA’s και SMP’s ΄ύψους 644 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου. Το επόμενο βήμα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης.

Στην Έκθεση καταγράφεται θετική γνώμη για το «Πακέτο της Θεσσαλονίκης» όπου γίνεται προσεκτική διαχείριση των ταμειακών αποθεμάτων του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και την πρόοδο στον μεταρρυθμιστικό πεδίο και τη διαμόρφωση φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος. Ωστόσο δε θα λείπουν οι αστερίσκοι σε σχέση με το δημοσιονομικό, την ανάγκη περαιτέρω των επιδόσεων στις επενδύσεις, την απονομή των συντάξεων, την προώθηση λύσεων για τα κόκκινα δάνεια και την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες που φτάνουν το 1,7 δισεκ. ευρώ.

Ήδη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ έχει στείλει τα σχετικά μηνύματα κατά την παρουσία του στην Αθήνα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist. Ο επικεφαλής του βασικού δανειστή της χώρας αναγνώρισε ότι η Ελλάδα, λόγω τουρισμού αλλά και της προηγούμενης κρίσης δέχεται ισχυρό χτύπημα από τον κορονοιό, ωστόσο έκρουσε καμπανάκι για την ανάγκη επαναφοράς σε εύθετο χρόνο στον «ορθό δρόμο». Άλλωστε παρά τη ρήτρα διαφυγής από τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που θα ισχύσει και του χρόνου το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα των 11 δις. ευρώ του προϋπολογισμού δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Όπως αναφέρει η Έκθεση η χώρα θα ανακάμψει το 2022 στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ φέτος εκτιμάται πτώση ΑΕΠ κατά 9% φέτος και 6% ανάκαμψη το 2021.

Σε σχέση με τα μέτρα στήριξης η Έκθεση αναφέρει ότι είναι στα 3,1 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) στο πεδίο της μείωσης των φορολογικών βαρών, στα 4,1 δις ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) από την πλευρά των δαπανών και σε αύξηση ρευστότητας κατά 5,9 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ).

Συνολικά η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παρά τη δυσχερή συγκυρία που προκάλεσε η πανδημία, η οποία αναπόφευκτα προκάλεσε καθυστερήσεις στην εφαρμογή μιας σειράς δράσεων, «η Ελλάδα προχώρησε με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων.»

Στο μεταξύ στο οικονομικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει εξετάζουν το πώς θα καταρτίσουν τα νέο προϋπολογισμό με μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα του χρόνου από περίπου 6% του ΑΕΠ που αναμένεται να κλείσει φέτος. Ο στόχος θεωρείται διαχωρίσιμος παρά το γεγονός ότι απαιτεί εξοικονόμηση πόρων πάνω από 10 δις. ευρώ. Όλα αυτά με δεδομένο ότι η πανδημία δε θα συνεχίσει δυναμικά. Μάλιστα η Έκθεση στέκεται στο ότι οι οικονομικές επιτώσεις της πανδημίας δεν είναι ξεκάθαρες ακόμη καθώς το υγειονομικό μέτωπο είναι ενεργό και άρα υπάρχει ασάφεια και για τα μελλοντικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Πάντως ένα άλλο σημείο που επισημαίνεται είναι το το δημόσιο χρέος, το οποίο θα πρέπει να συγκρατηθεί κάτω από τα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές αξιοποιώντας το μαξιλάρι των 37,7 δισ. ευρώ για να δανείζεται φτηνά.

Γιώργος Αλεξάκης