Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Επιβολή ΦΠΑ πωλήσεων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών – Ψηφίστηκαν νέοι κανόνες

Στην ψήφιση μέτρων που ρίχνουν τα εμπόδια και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα πληρώνων ΦΠΑ για τις πωλήσεις του προχώρησαν οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι νέοι κανόνες, που εισηγήθηκαν μέσω του Κοινοβουλίου από τον Ondřej Kovařík και θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να ανακτήσουν περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα που χάνονται στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου κάθε χρόνο – ποσό που αναμένεται να ανέλθει σε 7 δις ευρώ έως το 2020. Το 2017, ο μη καταβληθείς ΦΠΑ που οφείλεται σε όλους τους οικονομικούς τομείς της ΕΕ υπολογίστηκε σε περίπου 137 δισ. ευρώ.

Η οδηγία που τέθηκε σε ψηφοφορία συμπληρώνει τις γενικές διατάξεις της οδηγίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο ΦΠΑ, που εγκρίθηκε το 2017 και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2021. Αναφέρεται λεπτομερώς πως οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η Amazon, η E-Bay ή η Alibaba θα ευθυγραμμιστούν με την ευθύνη που θα έχουν από το 2021 να εξασφαλίσουν ότι ο ΦΠΑ θα εισπράττεται για τις πωλήσεις προς τους καταναλωτές της ΕΕ.

Ειδικότερα, οι κανόνες περιγράφουν λεπτομερώς τα αρχεία που πρέπει να τηρούν οι πλατφόρμες για τις πωλήσεις που γίνονται για να βοηθήσουν τις εθνικές αρχές να υπολογίσουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ, ακόμη και όταν οι πωλητές από χώρες εκτός της ΕΕ δεν συμμορφώθηκαν με την καταβολή του ΦΠΑ. Επί του παρόντος, είναι δύσκολο για τα κράτη-μέλη να αποκτήσουν τον ΦΠΑ που οφείλεται σε εμπορεύματα που πωλούνται εκτός της ΕΕ, αν ο πωλητής δεν δηλώσει σωστά τις πωλήσεις αυτές.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σχετικά με τις αλλαγές στην πρόταση της Επιτροπής που υπέβαλαν τα κράτη-μέλη για να διευκρινίσουν ποιο κράτος-μέλος θα είναι διοικητικά αρμόδιο για μια συγκεκριμένη πώληση και πότε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει ρόλο σε μια πώληση και ως εκ τούτου τελικά υπεύθυνη για τη διασφάλιση του ΦΠΑ. Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης ότι οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων θα πρέπει να συμπληρωθούν προκειμένου να επιτευχθεί κατανομή του ΦΠΑ που οφείλεται ανά κράτος-μέλος.

Το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να υιοθετήσει την τελική θέση σχετικά με αυτή την οδηγία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συμβουλευτικό ρόλο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΑΝΟΝΕΣ, ΦΠΑ, ΠΩΛΗΣΕΙΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!