«Εξοικονομώ» και ανακαινίσεις στην παλέτα κριτηρίων για το νέο ΕΝΦΙΑ

Η αναθεώρηση ενός συντελεστή που ανεβάζει το ύψος του ΕΝΦΙΑ, αυτού της παλαιότητας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της επεξεργασίας που ήδη κάνει για την αναπροσαρμογή των φόρων και των τελών που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες.

Αξίζει να σημειωθεί με βάση όσα ισχύουν ο συντελεστής παλαιότητας έχει έξι (6) βαθμίδες ας που κυμαίνονται από 1,00 για ακίνητα άνω των 26 ετών και φθάνουν έως το 1,25 για ακίνητα έως 4 έτη. Δηλαδή ο συντελεστή παλαιότητας προσαυξάνει το ποσό του φόρου εκτός της περίπτωσης που η ηλικία του ακινήτου ξεπερνά τα 26 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας η οποία θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης πέραν του ΕΝΦΙΑ σε άλλους φόρους και τέλη καθώς και σε κοινωνικά επιδόματα. Η Ομάδα Εργασίας αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα όπου απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο. Παράλληλα θα λειτουργεί και εξειδικευμένη Ομάδα Εργασίας της φορολογικής πολιτικής για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ.

Στο πλαίσιο αυτό προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για το γεγονός ότι δεν αποτυπώνεται στο φόρο η αξία ενδεχομένως που έχει πάρει ένα σπίτι ή διαμέρισμα από τυχόν ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση.

«Ένα σπίτι ανακαινισμένο 50 ετών, μπορεί να έχει άλλη αξία από ένα άλλο της ίδιας ηλικίας ή ακόμη και νεώτερο» ανέφερε χτες το στέλεχος του Υπ. Οικονομικών.  Π.χ. ένα διαμέρισμα του 1980 πλήρως ανακαινισμένο στο κέντρο της Αθήνας που μπορεί να προσφέρεται και για Airbnb μπορεί να έχει χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από ένα ανάλογο διαμέρισμα του 2000, που δεν έχει ανακαινισθεί.

 Πάντως στην προσπάθεια για να καταγραφεί ο όγκος των ανακαινισμένων σπιτιών αναμένεται να αξιοποιηθούν στοιχεία από το «Εξοικονομώ» αλλά και το πρόγραμμα έκπτωσης δαπανών για ανακαινίσεις.

πηγή: reporter.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]