Εξωδικαστικός Συμβιβασμός: Πως θα ρυθμίζονται αυτόματα χρέη επιχειρήσεων μέχρι 50.000 ευρώ - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
27
Ιανουάριος
Back

Εξωδικαστικός Συμβιβασμός: Πως θα ρυθμίζονται αυτόματα χρέη επιχειρήσεων μέχρι 50.000 ευρώ

Στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των κριτηρίων βάσει των οποίων θα αναδιαρθρώνονται οι επιχειρηματικές οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης, των τραπεζών και των θεσμών.

Μετά τις διαβουλεύσεις της περασμένης εβδομάδας, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επεξεργάζονται την ελληνική πρόταση και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η απάντησή τους. Αν κριθεί επαρκής, τότε θα εκδοθεί η σχετική υπουργικό απόφαση. Η διαδικασία για τις οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ θα είναι τυποποιημένη και για το λόγο αυτό όλες οι πλευρές επιδιώκουν να κλείσουν κάθε δίοδο που θα επέτρεπε την κατάχρησή της.

Γι’ αυτό και τα κριτήρια που θα τεθούν, σε κάποιες πτυχές τους, θα είναι αυστηρότερα απ’ αυτά που ισχύουν για τις επιχειρήσεις με χρέη άνω των 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να κριθεί ένας οφειλέτης βιώσιμος και να υπαχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία, θα πρέπει να έχει θετικά EBITDA την τελευταία χρήση πριν από την αίτηση ή θετικά EBITDA τα δύο προηγούμενα έτη κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πριν από την αίτηση. Στην προϋπόθεση αυτή συμπληρώνεται και το κριτήριο ότι ο λόγος ανάμεσα στην αξία του χρέους που θα διαγράφει και τα EBITDA του προηγούμενου έτους ή του μέσου όρου των δύο θετικών ετών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!