εξεταστική-επιτροπή-για-τα-θαλασσοδ-105410
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 29.06.2016 | 08:52

Εξεταστική Επιτροπή για τα «θαλασσοδάνεια» των ΜΜΕ – Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν

Χωρίς εταιρικές εγγυήσεις «αιμοδοτήθηκαν» με υπέρογκα δάνεια τα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Τρίτη 28 Ιουνίου στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια, ο βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας από το σχετικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ότι ακόμα και μέσα στην κρίση, τα ΜΜΕ κατάφερναν να εξασφαλίζουν «πλουσιοπάροχο» δανεισμό χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις για να λάβουν τόσο μεγάλα ποσά.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «οι ακάλυπτοι κίνδυνοι είναι από 50% έως 90%».

Με βάση τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Λάππας οι «ακάλυπτοι κίνδυνοι» ανέρχονται σε 88% για τον Πήγασο και σε 70%, για τον ΔΟΛ.

Ειδικά, ο βουλευτής Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Θεοφύλακτος ανέφερε στην Επιτροπή ότι την άνοιξη του 2016 ο Πήγασος έλαβε ομολογιακό δάνειο 80 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι σε αυτό το δάνειο συμμετείχε η Εθνική Τράπεζα με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλα ποσά έλαβε και η Τηλέτυπος (MEGA), σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθηνών, Χριστόφορος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τον Σεπτέμβριο του 2014 η Τηλέτυπος πήρε δάνειο ύψους 96.756.000 ευρώ. Από αυτά, τα 81.249.000 ευρώ αφορούσαν αναχρηματοδότηση προηγούμενων οφειλών.

Πρώτος μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) Λεωνίδας Φραγκιαδάκης,ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι «το σύνολο του δανεισμού των επιχειρήσεων ΜΜΕ από την Εθνική Τράπεζα είναι στα 430 εκατ. ευρώ, ενώ είπε ότι από το 2011 μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει νέες δανειοδοτήσεις»

Σε ερώτηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτη Φάμελου σχετικά με τη χορήγηση τραπεζικής ενημερότητας ενόψει των αδειοδοτήσεων των καναλιών, ο κ. Φραγκιαδάκης απάντησε ότι οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι. «Αν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις θα δοθεί τραπεζική ενημερότητα, αν όχι δεν θα δοθούν. Το θέμα είναι νομικό ως επί το πλείστον. Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα θίξει τα συμφέροντα της τράπεζας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Η δική μας τραπεζική τακτική, ειδικά σε ό,τι αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης, ήταν να μην λαμβάνονται προσωπικές εγγυήσεις και δεν είναι διαφορετική σε σχέση με άλλους επιχειρηματικούς κλάδους», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης σημειώνοντας ότι για τα στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια εφαρμόζεται διαφορετικό μοντέλο. Ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ακόμα ότι σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ οι προβλέψεις για την εξυπηρέτηση των δανείων τους, που είναι ύψους 12 εκατ. ευρώ, «επί του παρόντος, οι τράπεζες είναι επαρκώς καλυμμένες».

«Η Εθνική Τράπεζα έχει 400 εκατ. ευρώ δάνεια σε ό,τι αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης, σε ένα χαρτοφυλάκιο 19 δισ. Δεν εξαρτά την επιβίωση της από τα “μίντια”. Οι τράπεζες είναι τράπεζες. Δεν είναι επιχειρηματίες. Όταν μιλάμε περί βιωσιμότητας μιας επιχειρήσεις, είμαστε εδώ για να τη στηρίξουμε, να πάμε μπροστά», σημείωσε.

Τι ρώτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής

«Από τα 430 εκατ. ευρώ των δανείων, το 50% είναι μη εξυπηρετούμενα. Δώσαμε 47 δισ. ευρώ με 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες για να κρατηθούν όρθιες. Παραβιάστηκε ο κανονισμός, δεν τέθηκαν όρια. Τι έκαναν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του; Τι θα κάνετε τώρα εσείς σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη και για όλα όσα παραβιάστηκαν;» ρώτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος.

«Η τράπεζα έχει μια πιστωτική πολιτική την οποία τηρεί. Έχει κανόνες που τηρεί. Δεν θεωρώ ότι η τράπεζα έχει παραβεί τον τρόπο λειτουργίας της στις περιπτώσεις των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης», απάντησε ο κ. Φραγκιαδάκης και συμπλήρωσε:

«Τα πράγματα στην οικονομία πήγαν άσχημα, διαφαίνεται αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών, όμως η τράπεζα έχει τα μέσα να το διαχειριστεί. Οι τράπεζες σήμερα είναι ιδιαίτερα φειδωλές σε νέες χρηματοδοτήσεις. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας και να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προάσπιση των συμφερόντων των τραπεζών και στο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Οφείλει μια τράπεζα να εξαντλήσει όλες τις ενέργειες για να γίνει ένα δάνειο βιώσιμο. Είμαστε σε συζητήσεις με κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης για να δούμε πώς και με ποιο τρόπο θα αποπληρωθεί η τράπεζα. Λαμβάνονται πρόσθετες εξασφαλίσεις. Στο πλαίσιο του εφικτού, προσπαθεί μια τράπεζα να ικανοποιηθεί, και πρέπει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, και να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της και να μην κλείσει η εταιρεία. Αυτό είναι το τελευταίο μέτρο που πρέπει να ισχύσει και αυτό επιβάλλεται από τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στη χώρα. Πολιτική της τράπεζας είναι να μην πνίξουμε τις εταιρείες. Το θέμα είναι αν μια τράπεζα μπορεί να τραβήξει το σωληνάκι σε έναν κλάδο. Οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλανε να βρεθούν σε αυτή την ακροβασία και να τραβήξουν το σωληνάκι».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η Εθνική Τράπεζα σε ό,τι αφορά τα δάνεια που έχουν πάρει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεν είναι εξυπηρετούμενα, ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με τα δύο κόμματα προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος αποπληρωμής τους.

Οι επισημάνσεις του κ. Φάμελου προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη, που τον κατηγόρησε για προσπάθεια να εμφανίσει ως συμπεράσματα της Επιτροπής τις προσωπικές του απόψεις.

«Δικαιούται ο κάθε Έλληνας να βγάλει συμπεράσματα και να εκφράσει την άποψη του. Οι συνάδελφοι εδώ του ΣΥΡΙΖΑ διαβάσαμε άπειρο υλικό που ήρθε στην Επιτροπή, κάτι που δεν κάνανε όλοι. Δεν θα κρύψουμε τίποτα από τον ελληνικό λαό», αντέτεινε ο κ. Φάμελος.

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν την κριτική τους στο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν κατάφερε να έχει καλύτερες εξασφαλίσεις με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε δάνεια που έδωσε σε ΜΜΕ, αλλά και σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρθηκαν και σε σειρά επιστολών, όπως είπαν, του σημερινού πρωθυπουργού προς την ΕΤΕ, στις οποίες δεσμευόταν ότι σύντομα θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ ακίνητο που δεν θα πουληθεί ή υποθηκευθεί σε άλλον, πλην της τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο ακίνητο μέχρι και σήμερα.

Από την πλευρά του, ο κ. Φραγκιαδάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Μπαλωμενάκη, επιβεβαίωσε ότι το κόμμα παρέσχε διαβεβαιώσεις για την εμπράγματη ασφάλεια, ότι έκανε αναδιάρθρωση του δανείου του και ότι έχει στην ιδιοκτησία του το κτίριο στην Κουμουνδούρου. Όπως ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης, ο τρόπος που ανέλυε τις δανειοδοτήσεις η Εθνική Τράπεζα είχε στόχο να υπάρχει επαρκής κάλυψη από τις επιχορηγήσεις για να καλυφθεί η εξυπηρέτηση του δανείου και τόνισε ότι το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενήμερο.