ΕΒΖ: Αναμένονται υπογραφές για τη συμφωνία εκμίσθωσης των δύο εργοστασίων σε Σέρρες και Πλατύ

Κομβική είναι η σημερινή μέρα για την πολύπαθη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΒΖ που ανοίγει τον δρόμο για την εκμίσθωση δύο παραγωγικών μονάδων της εταιρείας στην εταιρεία Royal Sugar. Σημειώνεται  ότι η τελευταία οφείλει στην ΕΒΖ 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ανάκτηση της απαίτησης εκκρεμεί δικαστικά.

Το ενδιαφέρον είναι για τα δυο εργοστάσια στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες. Με βάση Το τίμημα αναμένεται να είναι στα 210.000 ευρώ σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα όσα ζητούσε η  αρχική πρόσκληση, δηλαδή τα 400.000 ευρώ για τη μίσθωση των δύο εργοστασίων για δύο έτη.

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις του μισθωτή, αυτές αφορούν- σύμφωνα με την πρόσκληση που απηύθυνε η διοίκηση της ΕΒΖ-  στον τρόπο λειτουργίας των μονάδων και στην απορρόφηση της τευτλοπαραγωγής.

Πάντως για την όλη πορεία της εταιρίας εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί της αίτησης υπαγωγής της ΕΒΖ στο άρθρο 106 βδ του Πτωχευτικού Κώδικα. Με βάση το πλάνο εξυγίανσης, η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει ως στρατηγικός επενδυτής την εξυγίανση της ΕΒΖ. Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί βασικό πιστωτή της ΕΒΖ (σ.σ. δάνεια 160 εκατ. ευρώ πέρασαν στην Πειραιώς όταν απορρόφησε το «καλό» κομμάτι της ATEBank), οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις της οποίας στις 30/6/2018 ανέρχονταν στα 174 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα διαγραφεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι το «καλό» κομμάτι της ΕΒΖ είναι η μονάδα και οι μετοχές της στη Σερβία, που άλλωστε αποτελεί και την πρώτη προτεραιότητα για την Πειραιώς που σχεδιάζει μέσω εταιριών ειδικού σκοπού τη διαχείριση των εν Ελλάδι περιουσακών στοιχείων της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας.

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΒΖ, ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΣΕΡΡΕΣ, ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!