euroworking-group-πράσινο-φως-για-τις-συντάξεις-498977
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 15.11.2018 | 14:49

Euroworking Group: «Πράσινο φως» για τις συντάξεις

Χωρίς ενστάσεις έληξε η συζήτηση πριν από λίγο στο euroworking group όσον αφορά τις μη περικοπές των συντάξεων σύμφωνα με πληροφορίες.

Η εισήγηση της Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων δεν βρήκε κάποια αντίρρηση από τους εκπροσώπους των κρατών μελών.

Έτσι η Ελλάδα φαίνεται να εξασφάλισε το κατ’ αρχήν πράσινο φως και αναμένεται να ενημερωθεί και το Eurogroup της Δευτέρας.

Τυπικά, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αρμόδια πηγή η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν όλοι οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης μαζί με τις επίσημες συστάσεις της Επιτροπής που θα δημοσιευθούν στις 21 Νοεμβρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έφθασε στην βελγική πρωτεύουσα με τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου όπου δείχνουν εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 6,46 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 3,584 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το υπερπλεόνασμα έκανε τη διαφορά στην επιχείρηση πειθούς του Γιώργου Χουλιαράκη απέναντι στους τεχνοκράτες της ευρωομάδας ότι «βγαίνουν τα νούμερα» του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 χωρίς την περικοπή στις συντάξεις και με την εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα (765 εκατ. ευρώ) στο σύνολό του και όχι ενός μέρους του.