eurogroup-τη-δοσολογία-δημοσιονομικής-χαλά-475309
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 11.09.2020 | 11:40

Eurogroup: Τη «δοσολογία» δημοσιονομικής χαλάρωσης αναμένει η Αθήνα

Να τεκμηριώσει τις πολιτικές που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε δυο μέτωπα, αυτό της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και το έτερο της ενίσχυσης της αμυντικής δυνατότητας της χώρας θα επιχειρήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη σύνοδο την Παρασκευή του Eurgroup.

Σε ένα κλίμα που μπορεί να ευνοεί προς ώρας τις πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης αλλά που ήδη «εμπλουτίζεται» με καταγραφές για την ανάγκη το συντομότερο δυνατό επιστροφής στη δημοσιονομική ορθότητα, η Ελλάδα καλείται να δείξει ότι με προσεγμένο τρόπο μπορεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις για νέες δαπάνες, χωρίς απειλές δημοσιονομικού εκτροχιασμού και να ισορροπήσει ανάμεσα σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς μεταξύ Γάλλων και Γερμανών ένεκα των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μπορεί, δηλαδή,  φαινομενικά οι εξοπλισμοί να είναι εκτός ατζέντας Eurogroup αλλά είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι στην Ευρωομάδα  παιχνίδι είναι και πολιτικό και οι όποιες αποφάσεις επηρεάζονται και από τις γενικότερες ισορροπίες.

Ήδη βέβαια  ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε από χτες στο Βερολίνο για συζητήσεις και σειρά επαφών με τον Γερμανό ομόλογό του Olaf Scholtz, με τον Υφυπουργό Οικονομικών και εκπρόσωπο της Γερμανίας στο Euro Working Group Jörg Kukies και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και με μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, αλλά και με τον νέο πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe. Όλα αυτά, ώστε, λίγο πριν τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου θα αποτυπώνονται πολιτικές δαπανών σε άμυνα και οικονομία, να προλάβει τυχόν «εκπλήξεις» από την πλευρά της Γερμανίας, την ώρα που η χώρα φαίνεται να συνοδοιπορεί με τη Γαλλία τουλάχιστον σε ένα βαθμό.

Οι παροχές

Στο μέτωπο, πάντως,  της στήριξης των ομάδων που πλήττονται από την πανδημία η Αθήνα κινείται σε «γερμανική» γραμμή, δηλαδή σε μια προσεκτική ανάπτυξη των μέτρων στήριξης.  Δεν είναι τυχαίο ότι εν όψει Θεσσαλονίκης γίνεται λόγος για ένα «ρεαλιστικό» πακέτο που έχει έκτακτα και μόνιμα μέτρα, με τα δεύτερα να είναι συνδεόμενα με μεταρρυθμίσεις. Αυτό άλλωστε είναι και ένα βασικό ζητούμενο μετά και τις αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και αναφορές κοινοτικών αξιωματούχων. Μιλώντας ο  ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΣΜ), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέδριο στη Γερμανία,επικεφαλής του ESM επισήμανε στην ανάγκη να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τις χώρες της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια.

Έτσι, στη συνεδρίαση του Eurogroup  ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει τις πρώτες επεξεργασίες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης που θα καταθέσει προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ θα δώσει και ένα στίγμα για την πορεία του ΑΕΠ με βάσει τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και της ΕΚΤ που αφήνουν, όπως λέει η κυβέρνηση κάποια περιθώρια αισιοδοξίας.

«Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι αυτό της γρήγορης ανάταξης της οικονομίας μετά το πέρας αυτής της δοκιμασίας, και της στροφής της σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο» ανέφερε χτες σε άρθρο του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Σταϊκούρας δίνοντας το στίγμα μιας πολιτικής μεταρρυθμίσεων που όπως πάντα … αγαπά να ακούει η ΕΕ. «Γι’ αυτό τον λόγο, ακόμα και μέσα στη δίνη του κορονοϊού, συνεχίσαμε μεταρρυθμίσεις και επενδυτικά έργα και προχωρήσαμε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά και η θέσπιση των μικροχρηματοδοτήσεων. Ενώ, για πρώτη φορά, καταρτίζεται ένα ολιστικό, αναλυτικό Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, που θα συζητηθεί και θα συνδιαμορφωθεί με τους παραγωγικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία. Ένα σχέδιο που θα απαντά στις ανάγκες και τις προκλήσεις τόσο του σήμερα όσο και, κυρίως, του αύριο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup θα παρουσιασθεί πόρισμα των θεσμών για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίο να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.  Επίσης στη σύνοδο της Παρασκευής θα γίνει και εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας, αλλά και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ήδη βέβαια η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ  έχει σπεύσει  από χτες στη συνέντευξη που έδωσε να δώσει τον τόνο,  υπογραμμίζοντας ότι η σημαντική τόνωση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής παραμένει αναγκαία προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμη βάση. «Επομένως, αποφασίσαμε να επανεπιβεβαιώσουμε την διευκολυντική στάση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε χτες. Υπενθύμισε βέβαια ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεση της κρίσης θα πρέπει να είναι «όσο το δυνατόν περισσότερο στοχευμένα και προσωρινά» όπως άλλωστε ζητά επανειλημμένα ο επικεφαλής της Bundesbank κ. Βάϊντμαν. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης σε ομιλία του που έχει αναρτηθεί το site της Bundesbank υπογραμμίζει ότι οι συνθήκες είναι έκτακτες και θα πρέπει να αναιρεθούν αμέσως μετά την κρίση του Covid 19.

«Η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. πρέπει να είναι ένα ξεκάθαρα προσδιορισμένο “μέτρο” της κρίσης και δεν πρέπει να ανοίξει την πόρτα σε μόνιμο (σ.σ. κοινό ευρωπαϊκό). Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά χωρίς μεγάλης κλίμακας μεταφορές (σ.σ. κεφαλαίων) μεταξύ των χωρών μελών της… Τα έκτακτης κατάστασης μέτρα νομισματικής πολιτικής (σ.σ. PEPP, TLTROs, κ.λ.π.) πρέπει να αναιρεθούν όταν περάσει η κρίση…» σημείωσε.

Πάντως από τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο το Eurogroup θα δώσει πράσινο φως, έστω και με προσεκτικό τρόπο,  για να διατηρηθεί  και το 2021 η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων που ισχύει και φέτος, προκειμένου να είναι τα κράτη-μέλη σε θέση να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Μένει να φανεί εάν ο Νότος διασφαλίσει μια ισχυρή δοσολογία «δημοσιονομικής επέκτασης» ώστε και η Αθήνα να μπορέσει να καλύψει το διττό στόχο σε άμυνα και οικονομία.

Γιώργος Αλεξάκης