eurogroup-πράσινο-φως-για-τη-δόση-159556
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 11.03.2018 | 23:32

Eurogroup: Πράσινο φως για τη δόση

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δώσουν τη Δευτέρα το Eurogroup και ο ESM, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης της ευρωομάδας.

Τα χρήματα αναμένεται φτάσουν στα ελληνικά ταμεία στο δεύτερο μισό του Μαρτίου, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν ψηφοφορίες σε ορισμένα εθνικά κοινοβούλια κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Στις αρχές του Μαρτίου το EuroWorking Group επιβεβαίωσε πως η Αθήνα κατόρθωσε να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που εμπόδισαν την εκταμίευση στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, δηλαδή την απρόσκοπτη συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για ακίνητα και το δικαστικό ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό.

Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα βρεθεί τη Δευτέρα η πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία άρχισε πριν δύο εβδομάδες και θα συνεχιστεί μετά το Πάσχα. Εκτός ατζέντας βρίσκεται το θέμα του χρέους, καθώς οι Ευρωπαίοι εξετάζουν σε τεχνικό επίπεδο μέτρα ελάφρυνσης όπως η σύσταση μηχανισμού που θα συνδέει το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων στήριξης με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των εταίρων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να διασφαλιστεί πως τα μέτρα ελάφρυνση θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο μεσομακροπρόθεσμα. Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί έχει αφήσει να εννοηθεί πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, σημειώνοντας ότι τότε πρέπει να κλείσουν τα ζητήματα που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε εκκρεμότητα παραμένει μία ακόμα υποδόση, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, η οποία θα αποταμιευτεί ανάλογα με την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Πηγή: skai.gr