Categories: Οικονομία

Εθνική Τράπεζα: Διώχνει 200 υπαλλήλους από θέσεις που καταργούνται εξαιτίας της ψηφιοποίησης

Εθνική Τράπεζα: Σήμερα (29/11) ανακοινώνεται στους εργαζομένους της Εθνικής τράπεζας το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – είναι η δεύτερη εθελουσία μέσα στο 2021 – και απευθύνεται κυρίως στο προσωπικό, που σήμερα εργάζεται σε θέσεις που θα καταργηθούν λόγω της ψηφιοποίησης, δηλαδή στους 200 εργαζόμενους εργαζόμενους στις Διευθύνσεις Διαχείρισης Απαιτήσεων, οι οποίοι έχουν την εναλλακτική να ακολουθήσουν την τιτλοποίηση Frontier που πέρασε στη doValue και να ενταχθούν στο δυναμικό της εταιρείας διαχείρισης.

Υπάρχουν προβλέψεις και ειδικότερα πρόσθετη αποζημίωση για τους άνω των 50 ετών, ενώ για όλους τους εργαζόμενους που θα πατήσουν το «κουμπί» της εξόδου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου προβλέπονται επίσης παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διατήρηση των όρων που αφορούν δάνεια, καθώς και υπηρεσίες επαγγελματικής μετάβασης και στήριξης.

Η προηγούμενη εθελουσία ολοκληρώθηκε  τον περασμένο Ιούνιο και δήλωσαν συμμετοχή σχεδόν 800 εργαζόμενοι. Το νέο πρόγραμμα ξεκινά σήμερα και  ολοκληρώνεται στις  15 Δεκεμβρίου 2021.

Ειδική προσαύξηση 30% επί της ειδικής αποζημίωσης θα λάβει το προσωπικό καταστημάτων που διέκοψαν τις εργασίες τους στο β’ εξάμηνο του 2021 ή θα διακοπεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2022. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό το οποίο την 31/10/2021 τελεί στη διάθεση των Διευθύνσεων Δικτύου.

Προσαύξηση 20% προβλέπεται για το προσωπικό που ανήκει στον Κλάδο του Κύριου Προσωπικού, στον Κλάδο του Τεχνικού Προσωπικού (συμπεριλαμβανομένου και του Υποστηρικτικού Προσωπικού του εν λόγω Κλάδου), στην κατηγορία των Εισπρακτόρων του πρώην Ταμιακού Κλάδου καθώς και στους Δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής, οι οποίοι έχουν χρόνο υπηρεσίας στην Τράπεζα ίσο ή μεγαλύτερο των 26 ετών και δεν τους έχουν ανατεθεί οριστικά καθήκοντα ευθύνης ή αντίστοιχη ισοτιμία.

Αποκλειστικά και μόνο για το προσωπικό που την 31/10/2021 εμπίπτει σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

έχει τοποθετηθεί οριστικά στη θέση του Teller ή του Chief Teller

ανήκει στο δυναμικό των Διευθύνσεων Δικτύου (συμπεριλαμβανομένου του Προσωπικού που τελεί στη Διάθεση των Διευθύνσεων Δικτύου)

απασχολείται στο Έργο για την Επικαιροποίηση Δεδομένων (Data Remediation Project)

είναι στέλεχος που κατέχει κλιμάκιο ευθύνης και δεν του έχουν ανατεθεί εποπτικά καθήκοντα

θα δοθεί προσαύξηση στο τελικό μικτό ποσό αποζημίωσης όπως υπολογίζεται παραπάνω, ως εξής:

Ηλικία           Ποσό προσαύξησης θέσης / ρόλου στο τελικό μικτό ποσό αποζημίωσης

45 – 49           € 20.000

50 – 54           € 40.000

55 και άνω   € 50.000

Επιπλέον αποζημίωση ύψους 7.000 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Αποζημίωση έως 180.000 ευρώ

Το πρόγραμμα έχει δύο επιλογές: αυτό της άμεσης αποχώρησης και αυτό της μακροχρόνια άδειας μετ’ αποδοχών διάρκειας από 2-5 έτη. Το μέγιστο ποσό της αποζημίωσης είναι 150.000 ευρώ και με τις προσαυξήσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 180.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη βασική αποζημίωση για όσους αποχωρήσουν άμεσα, υπολογίζεται ως εξής:

Η επιλογή της «μακροχρόνιας άδειας»

Για όσους επιλέξουν τη μακροχρόνια άδεια ισχύουν τις εξής επιλογές:

Λήψη 2ετούς μακροχρόνιας άδειας με πλήρης αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας στις 28/12/2023

Λήψη 3ετούς μακροχρόνιας άδειας με καταβολή του 75% των αποδοχών και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας στις 28/12/2024.

Λήψη 4ετούς μακροχρόνιας άδειας με καταβολή του 60% των αποδοχών και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας 28/12/2025.

Λήψη 5ετούς μακροχρόνιας άδειας με καταβολή του 50% των αποδοχών και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας στις 29/12/2026.

Με τη λήξη της άδειας θα καταβάλλεται αποζημίωση ίση με τη νόμιμη αποζημίωση καταγγελίας χωρίς προειδοποίηση σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ως μηνιαίος μισθός για τον υπολογισμό της αποζημίωσης ορίζονται οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές του υπαλλήλου όπως θα διαμορφωθούν το μήνα έναρξης της άδειας.

Tο συνολικό μικτό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των παροχών της μακροχρόνιας άδειας και της νόμιμης αποζημίωσης καταγγελίας χωρίς προειδοποίηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το μικτό ποσό των €300.000.

Πηγή: Reporter.gr

Comments are closed.


Recent Posts

Υπουργείο Παιδείας: Καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις

Αλλάζουν όλα στις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα Πέμπτη (26.5.2022) η υπουργός Παιδείας, Νίκη…

9 λεπτά ago

Θάνατοι λουόμενων σε Δήλεσι και Πόρτο Ράφτη

Δύο άνδρες προχωρημένης ηλικίας εντοπίστηκαν το πρωί νεκροί στη θάλασσα, στις περιοχές του Δήλεσι και Πόρτο Ράφτη. Οι δύο άνδρες…

10 λεπτά ago

Ντιέγκο Μαραντόνα: Ένα αεροσκάφος αφιερωμένο στο θρύλο του ποδοσφαίρου

Ένα αεροσκάφος αφιερωμένο στον θρύλο της Αργεντινής, τον Ντιέγκο Μαραντόνα, αποκαλύφθηκε την Τετάρτη στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας για…

11 λεπτά ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στη Νέα Ιωνία

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκτέλεσης εργασιών θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή στο οδικό δίκτυο του Δήμου Νέας Ιωνίας σύμφωνα με ενημέρωση της…

16 λεπτά ago

Επιστολή Ελλάδας στον ΟΗΕ: Πώς αποδομούνται μία προς μία οι τουρκικές αιτιάσεις για τα νησιά

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη επέδωσε χθες επιστολή στον…

22 λεπτά ago

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Markus Söder, στο πλαίσιο επίσκεψης…

24 λεπτά ago