ΕΤΕ: Νέες τιτλοποιήσεις, εθελούσια & οργανωτική αναδόμηση

Νέες τιτλοποιήσεις δανείων που μπορεί να ξεπεράσου ντα 6 δισεκ. ευρώ σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς σε συνάντηση που είχε με τα ΜΜΕ. Η κίνηση αυτή είναι ενταγμένη στην προσπάθεια μείωσης των NPEs που το τελευταίο διάστημα καταβάλλει εντατικά η τράπεζα. Συνολικά σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της ΕΤΕ ανέρχονταν σε 22 δις. ευρώ το 2015 και σε 11,6 δισ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2019. Ήδη, πάντως, η ΕΤΕ, έχει κάνει  πωλήσει 6 πακέτα NPLs.

Πάντως στη τράπεζα έχει πάρει ένα σημαντικό μποναμά μετά την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων 3,3 δισ. ευρώ που είχε αποκτήσει από την ακύρωση του swap Titlos, με νέο 30ετές κρατικό ομόλογο.  Αυτό έφερε έκτακτα κέρδη για φέτος της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Ασφαλιστική

Ένα σημαντικό θέμα που συνδέεται με τα κόκκινα δάνεια είναι και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στο μέτωπο αυτό το data room για τους τρεις υποψήφιους ενδιαφερόμενους (Fosun, CVC Capital, Varde Partners) θα κλείσει στις 25 Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου αναμένεται η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Πάντως ο CEO της ΕΤΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εξελίξεις ενώ δε θέλησε να κάνει κάποια  οποιαδήποτε αναφορά στο ύψος του τιμήματος που αναμένεται για την Εθνική Ασφαλιστική, την ώρα που η τράπεζα στα τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2019, την αποτιμά περίπου στο 1 δισεκ.

Ο κ. Μυλωνάς πάντως ανέφερε ότι αυτό δεν θα είναι στο ύψος της λογιστικής αξίας, αλλά χαμηλότερο, προσθέτοντας ότι αρνητικά για το τίμημα λειτουργεί και το περιβάλλον των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων.

Σε σχέση με «καυτά» ζητήματα της τράπεζας, όπως το ΛΕΠΕΤΕ  ο κ. Μυλωνάς ανέφερε η διοίκηση της ΕΤΕ αναμένει την κατάθεση σχετικής τροπολογίας, πριν από το τέλος Φεβρουαρίου. Σημείωσε ότι μέχρι 35 εκ ευρώ είναι το όριο αντοχής της Εθνικής Τράπεζας για ετήσιες καταβολές ως συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά στο επικουρικό ταμείο των υπαλλήλων.

Τέλος ο κ. Μυλωνάς έκανε λόγο για την ανάγκη οργανωτικής αναδόμησης της τράπεζας και «φυγής» από τη νοοτροπία του δημοσίου. Επίσης αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που έχει παραταθεί  μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Ήδη έχουν αποχωρήσει 800 άτομα και εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν άλλοι 200, υλοποιώντας τον αρχικό στόχο 1.000 αποχωρήσεων. Θα ακολουθήσει εντός του 2020 και άλλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ωστόσο με λιγότερο ελκυστικούς όρους. Σημειώνεται ότι το προσωπικό της Εθνικής έχει μειωθεί σε 8.000 εργαζόμενους έναντι 16.000 προ κρίσης.

Γιώργος Αλεξάκης

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΤΕ, ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!