Οικονομία

Εστίαση: Εξώσεις κι έμμεσοι φόροι οι μεγάλες απειλές – Καμπανάκι κινδύνου για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων

Συνάντηση την Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έχει ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ). Τι προτείνουν για τα μειωμένα ενοίκια.

Καμπανάκι κτυπά η εστίαση για τον κίνδυνο εξώσεων σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα μετά και το Lock down τόσων μηνών και τα υποχρεωτικά «κουρέματα» στα μισθώματα διαγράφεται απειλή για πολλές επιχειρήσεις να υποστούν πιέσεις από ιδιοκτήτες για άρδην αλλαγή όρων στα συμβόλαιά τους ή ακόμη και για εξώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Το όλο θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα από φορείς της εστίασης που ζητούν να παγώσουν οι εξώσεις ώστε να εξομαλυνθεί η αγορά και να μην βρεθούν «άστεγοι» πολλοί επαγγελματίες.

Στο φόντο αυτό συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αναμένεται να έχουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) την Τετάρτη. Εκεί αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα, πέρα από τις εξώσεις ‘όπως πχ η μείωση της έμμεσης φορολογίας ΦΠΑ κτλ αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με πιθανό νέο πλαίσιο εθελοντικών μειώσεων ενοικίων ή διασύνδεσής τους με στοιχεία τζίρου.

Να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις μειώσεις έμμεσων φόρων που «πατάνε» στην εστίαση και στην κατανάλωση σχετικό αίτημα έχει τεθεί και από τους φορείς των αλκοολούχων ποτών (ΕΝΕΑΠ, ΣΕΑΟΠ κτλ). Οι φορείς αυτοί τονίζουν ότι μια αποκλιμάκωση στον ΕΦΚ θα τονώσει τη ζήτηση και θα βάλει φρένο στην εκτίναξη του λαθρεμπορίου ποτών και αποσταγμάτων.

Ήδη,μάλιστα, η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) έχει καταθέσει εδώ και μήνες στο δημόσιο διάλογο μια συνολική πρόταση για τη στήριξη του θέση του κλάδου της εστίασης που περιλαμβάνει οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η μείωση σε βάθος χρόνου των φόρων είναι η μόνη λύση για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου με την επανάκαμψη μιας κάποιας μορφής κανονικότητας

«Η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα του κλάδου μας για μείωση και σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών» αναφέρει η ΕΝΕΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση παράγοντες της αγοράς η κίνηση στον κλάδο παραμένει υποτονική σε πολλές περιπτώσεις. Π.χ. εκεί όπου ο τουρισμός δεν «τραβάει» ή σε περιοχές όπως το Κέντρο της Αθήνας λόγω και της αλλαγής συνηθειών του κόσμου, που πλέον επιλέγει να μένει στη γειτονιά του. Είναι ενδεικτικό ότι στο κέντρο της Αθήνας και στις τουριστικές περιοχές, με βάση παράγοντες της αγοράς, η κίνηση είναι 40% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης όπως έχει αναφέρει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων 2 στα 10 καταστήματα εστίασης δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Πριν από δέκα ημέρες, λέει ο κ. Καββαθάς, στην παλιά πόλη της Ρόδου λειτουργούσαν μόλις 6 από τα 40 εστιατόρια και στη Λίνδο 4 από τα 35, κάτι που αντίστοιχα συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.

πηγή: reporter.gr

 

Νικολέτα Αρκολάκη

Recent Posts

Κινητοποιήσεις ελαιοπαραγωγών – Πάνω από 80% η μείωση του λαδιού

Αρκετές είναι οι κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών στην Πελοπόννησο, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ακαρπίας της…

12 λεπτά ago

Δίπλα – δίπλα Αταμάν & Ερντογάν στην Τουρκική Πρεσβεία

Ο Εργκίν Αταμάν με ειδική άδεια έφυγε για λίγες ώρες από το ξενοδοχείο που έχει…

12 λεπτά ago

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Δένδια και Γκιουλέρ -Τι συμφώνησαν για τα ΜΟΕ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Νίκου Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ στην Λέσχη Αξιωματικών…

13 λεπτά ago

Χατζηδάκης: 10 αλλαγές κοινωνικής δικαιοσύνης με το φορολογικό νομοσχέδιο

Τις δέκα σημαντικότερες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών που επιφέρει - μετά την ψήφισή του…

30 λεπτά ago

Ζαμπάρας σε Σκυλακάκη: Πόσο θα εμπαίζετε τους καταναλωτές με τα τιμολόγια της ΔΕΗ;

«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκης συνεχίζει να παίζει με την νοημοσύνη των πολιτών…

34 λεπτά ago

Τρίκαλα: 50χρονος βρέθηκε νεκρός σε παγκάκι πλατείας

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ένας άνδρας, ηλικίας περίπου 50 ετών, σήμερα το πρωί, στην…

37 λεπτά ago