εστίαση-χαμός-το-σκ-κι-απόψε-η-νύκτα-η-97268
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 02.11.2020 | 10:38

Εστίαση: Χαμός το ΣΚ κι απόψε …η νύκτα η τελευταία, άγνωστος Χ η επιβίωση

Αυξημένη ήταν η κίνηση σε ταβέρνες, καφές και εστιατόρια σε όλη την Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας το Σαββατοκύριακο ενώ σημαντικός ήταν και ο αριθμός των Αθηναίων που επέλεξαν να κάνουν μια μικρή απόδραση, όπως φάνηκε από το βραδινό μποτιλιάρισμα στις εισόδους της πόλης και ειδικά στην λεωφόρο Κηφισού.

Οι πολίτες με αυτόν  τον τρόπο εκμεταλλεύτηκαν την καλοκαιρία αλλά και το ότι είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο με ανοιχτή την εστίαση σε 27 περιοχές της χώρας και έσπευσαν να το ρίξουν έξω λίγο πριν κλειστούν και πάλι μέσα, άγνωστο δε για πόσο. Άλλωστε πολλοί είναι εκείνοι που είτε λήξει το λουκέτο στην εστίαση είτε όχι θεωρούν δύσκολο εν μέσω χειμώνα να έχουν την ευκαιρία και πάλι για μια έξοδο σε ταβερνάκι. Έτσι στηρίζοντας τους επαγγελματίες του κλάδου θέλησαν να δώσουν μια ψήφο εμπιστοσύνης σε επαγγελματίες και εργαζόμενους που αναμένεται να περάσουν δύσκολα.

Σημειώνεται ότι στον αριθμό περίπου των 77.000 ανέρχονται οι επιχειρήσεις του κλάδου που απασχολεί 330.000 εργαζόμενους. Βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που απασχολούνται με «μαύρα» ενώ όλη η αλυσίδα αξίας που στηρίζεται στην εστίαση σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου απασχολεί πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.

Αναπόφευκτα το νέο λουκέτο σε εστιατόρια και μπαρ αναμένεται να οδηγήσει σε μια σειρά συνεπειών. Πρώτον αναμένεται να «πληγωθεί» η ζήτηση και το ΑΕΠ, αφενός από το ότι πλέον μια σειρά από επιχειρήσεις δε θα μπορούν να λειτουργήσουν κι αφετέρου γιατί   οι εργαζόμενοι που θα οδηγηθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας θα λάβουν τα 534 ευρώ που προβλέπεται από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν το Σάββατο και άρα θα δουν τις αμοιβές τους να μειώνονται δραστικά.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου στις 27 περιοχές, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Βόρεια Ελλάδα που επηρεάζονται από το lockdown στην επηρεάζονται άμεσα περί τις 50.000 επιχειρήσεις, από τις 77.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο πανελλαδικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) κ. Γιώργο Καββαθά από αυτές τις εταιρείες που επηρεάζονται άμεσα, μόλις το 40% διαθέτει take away και delivery.  Συνεπώς όπως αναφέρεται 1 στις 3 επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας ενώ και 1 στους 3 εργαζόμενους, δηλαδή τουλάχιστον 70.000, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.

Μπορεί ονομαστικά η ανεργία να μην αυξηθεί λόγω των αναστολών και του ότι όσες επιχειρήσεις έχουν μπει στα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής να έχουν ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας ωστόσο είναι άγνωστο το νέο έτος πόσους θα βρει ενεργούς, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, καθώς η αλλαγή συνηθειών αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά της μορφή του εν λόγω επιχειρείν.

Αναπόφευκτα συνεπώς στο τραπέζι μπαίνει η συζήτηση για δομικές παρεμβάσεις στην αγορά ώστε σε βάθος χρόνου να σωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να στηριχθούν επιχειρήσεις σε όλη την αλυσίδα αξίας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καββαθάς έχει ζητήσει ένα στο πακέτο 4 αξόνων με μέτρα επιχορηγήσεων δηλαδή ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής, προώθηση «κουρέματος» οφειλών και δυνατότητας αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών σε πολλές δόσεις,  υποχρεωτική μείωση των ενοικίων με παράλληλη στήριξη των ιδιοκτητών αλλά και πλήρη κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.

Επίσης η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο μια συνολική πρόταση για τη στήριξη του θέση του κλάδου της εστίασης για περαιτέρω που περιλαμβάνει οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά. «Η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα του κλάδου μας για μείωση και σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών» αναφέρει η ΕΝΕΑΠ.

Στο φόντο αυτό ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη στήριξη της εστίασης κατέθεσε σε πρόσφατο άρθρο του στο Euractiv με τίτλο “COVID-19: A Spirit of Solidarity”, ο Ultrich Adam, Γενικός Διευθυντής του Spirits Europe, που αποτελεί τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο των Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών. «Κανένας κλάδος δεν έχει επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία της νόσου COVID-19, από ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εστίασης και φιλοξενίας, καθώς ειδικά αυτές οι επιχειρήσεις στηρίζονται στην κοινωνική συναναστροφή και την κοινωνική διάθεση. Πριν από την κρίση, η έξοδος για φαγητό ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες για τους Ευρωπαίους, και η νυχτερινή ζωή μας αποτελούσε μεγάλο «πόλο έλξης» για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο. Μήνες μετά την άρση του lockdown στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εστιατόρια και τα μπαρ εξακολουθούν να προσπαθούν σκληρά να προσελκύσουν πελάτες, καθώς ο φόβος του κορονοϊού παραμένει» αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του Spirits Europe και προσθέτει: «Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα μπαρ και εστιατόρια θα μπορούσαν να βάλουν οριστικά λουκέτο, λόγω της κρίσης αυτής. Πρόκειται για μια κοινωνική τραγωδία και οικονομική καταστροφή, ενώ οι επιπτώσεις εξαπλώνονται παντού. Ως εκπρόσωποι του κλάδου αλκοολούχων ποτών στην Ευρώπη, γνωρίζουμε πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι χώροι για την εξασφάλιση των μέσων επιβίωσης, τη διατήρηση των παραδόσεων και τη διασφάλιση της επιβίωσης των κοινοτήτων σε ολόκληρη την ΕΕ. Με δεδομένο ότι το 54% των αλκοολούχων ποτών που παράγονται στην Ευρώπη διατίθενται σε μπαρ και εστιατόρια, ο τομέας μας είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη περισσότερων από 12 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον κλάδο της φιλοξενίας στην Ευρώπη.» Επίσης προτείνει ένα σχέδιο πολιτικής πέντε σημείων με φορολογικές ελαφρύνσεις, τόνωση ρευστότητας, διαμόρφωση νέου πλαισίου για τα ταξίδια κτλ για τη διασφάλιση εκατομμυρίων θέσεων θέσεις εργασίας με αποτελεσματικό τρόπο.

Τέλος και η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) έχει θέσει επί τάπητος την  υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% για τους επόμενους έξι μήνες, την πτώση του ΦΠΑ στο 6% για τους επόμενους 12 μήνες όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό και την πλήρη αναστολή καταβολής των μισθωμάτων στις περιοχές που μπαίνουν σε καραντίνα.

Επίσης το σωματείο BARECA, που αριθμεί 350 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται 24.000 εργαζόμενοι, να κάνει λόγο για στοχοποίηση του κλάδου

«Το λουκέτο επιβάλλεται στα καταστήματα εστίασης στο πλαίσιο μιας σουρεαλιστικής λογικής του “πονάει χέρι, κόβουμε χέρι”, χωρίς να έχει αποδειχθεί με όρους επιστημονικούς σε ποιο βαθμό και με ποιους τρόπους συμμετέχει η Εστίαση στον εκθετικό δείκτη της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι Ηλίου φαεινότερο ότι την αδυναμία πρόληψης εκ μέρους της Πολιτείας και ελέγχου ανοικτών χώρων (πεζόδρομοι, πλατείες, πάρκα), την πληρώνουν και πάλι οι “συνήθεις ύποπτοι” καταστηματάρχες της Eστίασης, οι εργαζόμενοι στον κλάδο και φυσικά οι πελάτες τους. Ενώ λοιπόν στο α’ κύμα της πανδημίας η Πολιτεία αποφάσισε το άνοιγμα των καταστημάτων Εστίασης για να γίνει by pass από τους δημόσιους χώρους σε ελεγχόμενες, υγειονομικά, εστίες, τώρα εντελώς ανεξήγητα, γίνεται ακριβώς το αντίθετο!  Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση στοχοποιεί έναν κλάδο ενοχοποιώντας τη διασκέδαση και την κινητικότητα ως “εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού” – για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του πρωθυπουργού – αφήνοντας στο απυρόβλητο τον συγχρονισμό σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις πλατείες παραθέτοντας ένα μάλλον υπεραπλουστευτικό και αδύναμο επιχείρημα ότι “εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται”. Πως και από πού ακριβώς ελέγχεται;

Κατανοούμε την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού (λόγω ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους) να ελέγξει και να διαφυλάξει προληπτικά ή και κατασταλτικά την εφαρμογή των μέτρων. Aυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφανίζει οριζόντια σημαντικές λειτουργίες της Οικονομίας,ελπίζοντας σε θαύμα

Η λύση είναι ο σχεδιασμός και όχι ο αυτοσχεδιασμός και η προχειρότητα. Αυτά κοστίζουν και δυστυχώς θα φανεί τους επόμενους μήνες πόσο….» αναφέρει το σωματείο BARECA.

Γιώργος Αλεξάκης