εσεε-χαλάρωση-προϋποθέσεων-ένταξης-σ-323117
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 03.05.2018 | 12:39

ΕΣΕΕ: Χαλάρωση προϋποθέσεων ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών

Να χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις ένταξης στον εξωδικααστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και να εισαχθούν πιο ευέλικτα, ρεαλιστικά και ημιαυτοματοποιημένα κριτήρια ένταξης ζητούν οι έμποροι και οι επαγγελματίες.

Χθες, Τετάρτη, 2 Μαΐου του 2018, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) συνδιοργάνωσαν ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Η Λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και Ελεύθερων Επαγγελματιών – 120 δόσεις».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Η δεύτερη ευκαιρία για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα γι’ αυτές που βρέθηκαν με οφειλές εντός της κρίσης, είναι πάγιο και διαχρονικό αίτημα της ΕΣΕΕ. Είναι γεγονός ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός του ν.4469/2017 έχει δυσκολίες και περιορισμένη μέχρι τώρα εφαρμογή, αλλά αυτή τη στιγμή είναι το μόνο διαθέσιμο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας. Από την μέχρι σήμερα εμπειρία μας, αυτό που χρειάζεται είναι να χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις ένταξης και να εισαχθούν πιο ευέλικτα, ρεαλιστικά και ημιαυτοματοποιημένα κριτήρια ένταξης, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη και περισσότερο ποιοτικά στοιχεία της επιχείρησης όπως η μισθωτή απασχόληση που προσφέρουν, οι επενδύσεις κλπ.

Αναγνωρίζουμε το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνει προς την κατεύθυνση αυτή η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και προσωπικά ο Γραμματέας Φώτης Κουρμούσης και εργαζόμαστε μαζί για να καταστήσουμε τον νόμο περισσότερο αποτελεσματικό και να δώσουμε λύσεις σε χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε απόγνωση».

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ Νικόλας Κανελλόπουλος και η προϊσταμένη του τμήματος Νομικής Υποστήριξης της ΕΓΔΙΧ Θεώνη Αλαμπάση. Από την πλευρά των εμπόρων εκφράστηκε προβληματισμός για το γεγονός ότι ενώ πολλοί επιχειρηματίες επιθυμούν την ένταξή τους στο Μηχανισμό, ωστόσο εντάσσονται λίγοι εξαιτίας των κριτηρίων και του όγκου των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών ενώ επισημάνθηκε ότι αποτρεπτικό παράγοντα συνιστά και η απροθυμία του τραπεζικού συστήματος να συνεργαστεί ουσιαστικά.

Τονίστηκε ακόμη ότι η διαδικασία απαιτεί υψηλό κόστος αλλά και ότι είναι αναγκαίο ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός να καταστεί φιλικότερος για την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε οι ενταγμένοι επιχειρηματίες να μη μένουν χωρίς παροχές στο μέλλον.

Ο κ. Κουρμούσης σημείωσε τα θετικά στοιχεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού (αμεσότητα, εμπιστευτικότητα, δεσμευτικότητα της λύσης κλπ.) ενώ τονίστηκε πως σκοπός του νόμου δεν είναι η είσπραξη χρημάτων αλλά διάσωση των επιχειρήσεων. Έγινε επίσης αναφορά στις προσπάθειες της ειδικής γραμματείας για την σταδιακή ελάττωση του γραφειοκρατικού βάρους (από 27 πιστοποιητικά και έντυπα σε μόλις 6, καθώς τα υπόλοιπα 21 θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα), την υπερκέραση των εμποδίων μέσω διάχυσης της γνώσης όπως υποδείγματα για την κατάρτιση «business plan» και τις συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων.

Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Την άμεση ανάγκη αλλαγών στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, με στόχο τη διευκόλυνση ένταξης περισσότερων επιχειρήσεων, υπογράμμισε εκ νέου ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη ότι χρειάζονται αλλαγές, ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι ο Εξωδικαστικός μπορεί να αλλάξει και να αποβεί αποδοτικός για την οικονομία της χώρας, σημειώνοντας τα βασικά “αγκάθια” του Μηχανισμού που είναι ο αριθμός – μαμούθ των 25 δικαιολογητικών, η προϋπόθεση μιας θετικής χρήσης την τελευταία τριετία και η μη υποχρεωτική συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία.