Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για ρευματοκλοπή -500 εκατ. οι απώλειες της ΔΕΗ

Πιέσεις προς τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) για τον έλεγχο των ρευματοκλοπών με κάθε διαθέσιμο εργαλείο ακόμη και αυτό των εξωδίκων και αγωγών αναμένεται να ασκήσει η ΔΕΗ το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς οι απώλειες υπολογίζονται σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ μόνο για την καθαρή ενέργεια και με τις προσαυξήσεις ΦΠΑ, τελών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων, σε πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ. Το ποσόν αυτό επιβαρύνει σε πρώτη φάση τα οικονομικά της ΔΕΗ και με καθυστέρηση μιας διετίας περίπου τους καταναλωτές, στους οποίους μετακυλίεται ως ρυθμιζόμενη χρέωση στον λογαριασμό ρεύματος (λοιπές χρεώσεις).

Την ίδια στιγμή πρωτοβουλία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», για τον έλεγχο των ρευματοκλοπών, πάντως, ανέλαβε και η ΡΑΕ μέσω του νέου Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου που περιγράφει τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τους ελέγχους και τον καταλογισμό των ποινών και προβλέπει αναδρομικές χρεώσεις σε βάθος 5ετίας για την ενέργεια που καταναλώθηκε χωρίς να πληρωθεί, καθώς και τιμολόγηση με προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλει ο ΔΕΔΔΗΕ, το πρόστιμο που θα καλείται να πληρώσει όποιος συλλαμβάνεται για ρευματοκλοπή θα φτάνει μέχρι και το δεκαπλάσιο του κανονικού τιμολογίου.

Η ΔΕΗ αμφισβητεί τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΔΕΔΔΗΕ στη ΡΑΕ σχετικά με το ποσοστό των απωλειών ενέργειας, που το υπολογίζει στο 3,6% της καταναλισκόμενης ετήσιας ποσότητας για το 2016, ενώ εκφράζει και απορία για το γεγονός ότι η ΡΑΕ ενέκρινε ποσοστό 3,2%, με υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης να κάνουν λόγο για υποβάθμιση του θέματος. Οι συνολικές απώλειες ενέργειας, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, ανέρχονται γύρω στο 10,5% εκ του οποίου ποσοστό 5,5 % αντιστοιχεί στις τεχνικές απώλειες του δικτύου και το υπόλοιπο 5% σε ρευματοκλοπές.

Η αίσθηση που επικρατεί στη ΔΕΗ, με βάση τα όσα μεταφέρθηκαν από αρμόδια στελέχη της επιχείρησης στην «Κ», είναι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει εξαντλήσει τα διαθέσιμα μέσα για τον εντοπισμό των παραβατών και τον έλεγχο των ρευματοκλοπών, γι’ αυτό και αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις το αμέσως επόμενο διάστημα προς τη θυγατρική της. «Θα κινηθούμε ακόμη και με εξώδικα και αγωγές αν χρειαστεί στις περιπτώσεις που ζητηθεί να προχωρήσουν σε αποκοπές ρεύματος και δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση», αναφέρουν χαρακτηριστικά από τη ΔΕΗ.

Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για χρονοβόρες διαδικασίες, από τη στιγμή που εντοπιστεί ο πειραγμένος μετρητής μέχρι και τον έλεγχό του και την εκ νέου τιμολόγηση της ενέργειας που καταναλώθηκε, που διαρκούν μέχρι και έξι μήνες. Η πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο, τονίζει ότι ο έλεγχος του μετρητή κατά μέσον όρο διαρκεί ένα μήνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι παραπάνω καθυστερήσεις οφείλονται στις διαδικασίες που ακολουθεί η ΔΕΗ για την τιμολόγηση της ενέργειας που καταναλώθηκε μέσω ρευματοκλοπής. Κύκλοι του ΔΕΔΔΗΕ τονίζουν επίσης στην «Κ» ότι οι έλεγχοι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ενταθεί. Η εταιρεία εκπαιδεύει τα συνεργεία της για να αναγνωρίζουν εύκολα τους πειραγμένους μετρητές, ενώ τρεις φορές τον χρόνο ελέγχεται το σύνολο των 7,5 εκατ. μετρητών. Ετησίως, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιούν 30 με 40 χιλιάδες έκτακτους στοχευμένους ελέγχους, που προκύπτουν από τον εντοπισμό απότομης διακύμανσης της κατανάλωσης.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την ανταπόκριση του ΔΕΔΔΗΕ στα αιτήματα των παρόχων για διακοπές ρεύματος, αναφέρουν ότι το 2016 έληξε με εκκρεμότητα το 2% των εντολών που δόθηκαν για το σύνολο του έτους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΕΗ, ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΗ, ΑΠΩΛΕΙΕΣ, ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!