Έρχεται το μεγάλο «κούρεμα» για τη διάσωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων

Συνολική λύση – πακέτο, η οποία μάλιστα φέρεται να έχει την συγκατάθεση των δανειστών, έρχεται για την οριστική διάσωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, φέρνοντας μεγάλο «κούρεμα» στα χρέη τους.

Αυτό περιγράφει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το «Έθνος της Κυριακής», με το ρεπορτάζ να παρουσιάζει έναν εξωδικαστικό μηχανισμό διακανονισμών για ελεύθερους επαγγελματίας με μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες εταιρείες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα έρχονται γενναίες ρυθμίσεις χρεών προς τράπεζες, Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές, ενώ στο τραπέζι μπαίνουν και οφειλόμενοι μισθοί σε εργαζόμενους.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για:

  • Διαδικασίες – εξπρές: Υποχρεωτική διεκπεραίωση κάθε υπόθεσης εντός διμήνου.
  • Πλειοψηφία – κλειδί: Απαραίτητη η συμφωνία πιστωτών που έχουν το 60% του χρέους.
  • Τραπεζική ασυλία: Άρση των ποινικών ευθυνών των στελεχών που υπογράφουν τις συμφωνίες.

Κεντρικός στόχος του νέου θεσμού είναι με διαδικασίες-εξπρές, μέσα σε δύο μήνες, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υποβάλλοντας μελέτη βιωσιμότητας να πετυχαίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις των χρεών τους, ακόμη και «κουρέματα», ώστε να μπορούν να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους.

Τα «κλειδιά» για τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι:

• Το μητρώο 2.500 αξιολογητών – μεσολαβητών που καταρτίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Υπολογίζεται ότι ο καθένας από αυτούς θα μπορεί να εξετάζει τρεις υποθέσεις επιχειρήσεων την ημέρα. Δηλαδή, περίπου 25.000 το μήνα.

• Οι προτυποποιημένες μελέτες βιωσιμότητας, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες, μέσω ιστοσελίδας, προς όλους τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον ο τζίρος των δραστηριοτήτων τους είναι κάτω από τα 2,5 εκατ. ευρώ.

• Η αναζήτηση λύσης για τις επιχειρήσεις μέσα από συνεδριάσεις που θα συγκαλεί. Την ανακοίνωση θα κάνει δημοσίως ο αξιολογητής.

• Στο ίδιο τραπέζι με τον μέτοχο ή τον επιχειρηματία θα παρευρίσκονται όλοι οι πιστωτές (τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά Ταμεία. ΔΕΚΟ, ΟΤΑ), συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων και των προμηθευτών. Προϋπόθεση είναι να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 5% του συνολικού χρέους.

• Η συμφωνία εξυγίανσης θα επιτυγχάνεται εφόσον επιτευχθεί η σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, στους οποίους οφείλεται το 60% του συνολικού χρέους. Η απόφαση θα είναι δεσμευτική και για τους υπόλοιπους του 40%.

• Δεν θα υπάρχουν όρια ως προς τις λύσεις. Αυτές μπορεί να είναι πολυετείς δόσεις, διαγραφές μέρους των οφειλών, αλλά και τρόποι αναδιάρθρωσης δανείων που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

• Ο επιχειρηματίας ή ο μέτοχος ή οι μέτοχοι μιας εταιρίας θα πρέπει να χρηματοδοτούν την επιχείρησή τους, σε διαφορετική περίπτωση, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, θα απομακρύνονται. Θα ορίζονται οι πιστωτές ως νέοι μέτοχοι, οι οποίοι θα αναζητούν επενδυτές.

• Η συμφωνία θα επικυρώνεται από τα Πρωτοδικεία και θα ξεκινά η εφαρμογή της.

Η διαδικασία προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι απλή, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου και σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν πηγές στο «Έθνος της Κυριακής».

Δικαίωμα υπαγωγής έχουν όλοι οι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξαρτήτως του μεγέθους των δραστηριοτήτων τους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΕΦΟΡΙΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ, ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΩΝ, ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!