Έρευνα ΚΕΠΕ: Αυτά είναι τα θετικά & τα αρνητικά του ελληνικού Δημοσίου

Τα μεγαλύτερα εμπόδια για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι το ελληνικό δημόσιο και η πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητά του, σύμφωνα με μελέτη του συμβουλευτικού οργάνου του υπουργείου Οικονομίας, ΚΕΠΕ, το οποίο συντάσσει και το υπό διαμόρφωση σχέδιο για την ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα του ελληνικού δημοσίου βρίσκεται δύο θέσεις πιο κάτω από αυτή του βουλγαρικού δημοσίου, καταλαμβάνοντας την τέταρτη χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. Κακές επιδόσεις εντοπίζονται, επίσης, στα επίπεδα της οικονομικής σταθερότητας (προτελευταία θέση) και της διαφθοράς (4η από το τέλος), ενώ σε σχέση με τον δείκτη υποδομών η Ελλάδα καταλαμβάνει την 12η θέση από το τέλος. Από την άλλη πλευρά, μια θετική πρωτιά καταγράφεται στον δείκτη εκπαίδευσης του δυναμικού.  Όσον αφορά τις χώρες που έχουν το πιο αποδοτικό δημόσιο, στην πρώτη τετράδα βρίσκονται η Ολλανδία, η Σουηδία, η Βρετανία και η Γερμανία, ενώ στις τελευταίες θέσεις μετά από την Ελλάδα είναι η Ρουμανία, η Κροατία και η Σλοβακία.

Τέλος, μεταξύ των αποτελεσμάτων της εργασίας «Πολλαπλασιαστές δημόσιων επενδύσεων στις χώρες της Ε.Ε.: Έχει σημασία η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα;» του ερευνητή του ΚΕΠΕ Σωτήρη Παπαϊωάννου, η οποία εξετάζει εάν οι αποκλίσεις στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα επηρεάζουν την επίπτωση των δημοσίων επενδύσεων στην οικονομική μεγέθυνση, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, όντως, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Με άλλα λόγια, οι χώρες που έχουν πιο αποδοτικούς δημόσιους τομείς παρουσιάζουν συγκριτικά υψηλότερη επίδραση των δημοσίων επενδύσεων στην οικονομική τους μεγέθυνση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΕΛΕΤΗ ΚΕΠΕ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!