Επιχειρήσεις: Αυξήσεις κεφαλαίου για ενίσχυση της ρευστότητας

Σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων επεξεργάζονται οι τράπεζες υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας.

Όσες επιχειρήσεις έχουν μεγάλο δανεισμό, ο οποίος έχει πάψει προ πολλού να εξυπηρετείται, αλλά παράλληλα έχουν και ευκατάστατους μεγαλομετόχους-ιδιοκτήτες, θα προχωρήσουν υποχρεωτικά σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Κατά προσέγγιση, το ποσοστό που θα καλύψουν θα είναι της τάξης  περίπου του 20% με 25%. Οι τράπεζες, που είναι ο επόμενος κρίσιμος κρίκος της διαδικασίας, θα αναλάβουν διττό ρόλο. Από τη μια να συμμετάσχουν στην αύξηση, που στην ουσία θα πρόκειται για αναχρηματοδότηση δανεισμού, με ένα ποσοστό της τάξης του 25% ή λίγο παραπάνω ή παρακάτω, και από την άλλη να προσεγγίσουν τους «στρατηγικούς» επενδύτες, που θα θελήσουν να βάλουν κεφάλαια στις επιχειρήσεις.

Ο τελευταίος και κρισιμότερος κρίκος του σχεδίου αφορά τα ξένα funds που θα προσκληθούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης-αναχρηματοδότησης. Υπό τις σημερινές προϋποθέσεις θα είναι κατ’ αποκλειστικότητα hedge funds ή private equality funds. Η συγκυρία θεωρείται ευνοϊκή δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή «όλοι αναζητούν, με κάποιο τρόπο, να αγοράσουν Ελλάδα», αναφέρουν οικονομικοί παράγοντες.

Πηγή: Καθημερινή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΡΟΙΚΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!