επιστρεπτέα-προκαταβολή-7-άνοιξε-η-πλα-868648
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.04.2021 | 09:45

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Άνοιξε η πλατφόρμα για τον τελευταίο κύκλο – Οι οδηγίες

Από χτες αργά το βράδυ άνοιξε το η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποδοχή αιτήσεων από τους τελικούς δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, που όπως έχει ανακοινωθεί μάλλον είναι και η τελευταία καθώς θα αντικατασταθεί από άλλες δράσεις.

Οι πληρωμές θα ξεκινήσει την Μ. Πέμπτη, χωρίς να αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και αύριο Μ. Τετάρτη. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 έχουν περιθώριο έως τις 10 Μαΐου για να υποβάλλουν την σχετική αίτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 δεν λαμβάνονται υπόψη οι τροποποιητικές δηλώσεις του 2020 που υποβλήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021. Άλλωστε ήδη έχουν καταγραφεί περιπτώσεις με εκ των υστέρων δηλώσεις «μαϊμού» με πολλαπλάσιο τζίρο, κινήσεις που είχαν στόχο την «πλήρωση» κριτηρίων για μεγάλες ενισχύσεις.

Όπως επεξηγεί η ΑΑΔΕ στον ιστότποπό της στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ δημιουργούνται δύο ομάδες εφαρμογών. Στην πρώτη, με τίτλο «Τα Έσοδά μου», οι επιχειρήσεις δηλώνουν στοιχεία εσόδων και εξόδων για τους σκοπούς εφαρμογής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς και του Μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Στη δεύτερη, με τίτλο «Οι Εφαρμογές μου», βρίσκονται όλες οι εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις, για τις οποίες έχει αρμοδιότητα η ΑΑΔΕ (Επιστρεπτέα Προκαταβολή, Αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού, Κομιστές Αξιογράφων), καθώς και οι εφαρμογές για την υποβολή αιτημάτων επανεξέτασης σχετικά με τις αιτήσεις αυτές.

Τα στοιχεία εσόδων και εξόδων στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», συμπληρώνονται κατ’ αρχάς με βάση τις δηλώσεις που έχει υποβάλει η επιχείρηση. Στην περίπτωση που για τις σχετικές περιόδους η επιχείρηση δεν έχει υποβάλει δηλώσεις, λόγω μη παρόδου της σχετικής προθεσμίας, τα σχετικά στοιχεία συμπληρώνονται από την επιχείρηση στην εν λόγω εφαρμογή.

Ειδικά για τα στοιχεία εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων που αιτήθηκαν τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής δυνάμει των ΚΥΑ Α. 1076/2020 και ΚΥΑ ΓΔΟΥ 94/3-5-2020 και τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος 2019, μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων, αυτά είναι δυνατόν να λαμβάνονται από την εφαρμογή της πρόσκλησης αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος «Επιστρεπτέα Προκαταβολή (1)».

Τα στοιχεία που δηλώνονται από τις επιχειρήσεις στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport δεν δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους.

Τα στοιχεία που δηλώνονται από τις επιχειρήσεις ή συμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις των επιχειρήσεων στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport, χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο υπαγωγής στο Μηχανισμό́ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Η οριστικοποίηση και υποβολή των στοιχείων στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport επέχει θέση της υπεύθυνης δήλωσης σχετικά με την ακρίβεια των στοιχείων αυτών, για όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέσω του ΠΣ Εργάνη.

Η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020 δεν επηρεάζει τη δήλωση στοιχείων εσόδων και εξόδων στην Εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport, η οποία παραμένει ανοιχτή για την υποβολή των στοιχείων αυτών για τους σκοπούς ένταξης στο Μηχανισμό́ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Μετά τον έλεγχο των φορολογικών προϋποθέσεων υπαγωγής στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», η ΑΑΔΕ ενημερώνει ηλεκτρονικά το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την για την πλήρωση ή μη των προϋποθέσεων αυτών από τις αιτούμενες επιχειρήσεις – εργοδότες.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 700.000 ήταν όσοι δήλωσαν κατ΄ αρχήν ενδιαφέρον και οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι λίγο περισσότεροι από 300.000. Με βάση τα πρώτα στοιχεία πολλοί κόβονται καθώς

· το α΄ τρίμηνο του 2021 κατέγραψαν αύξηση τζίρου σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 (250.816)

· 135.000 επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να εμφανίσουν τον ελάχιστο τζίρο του τριμήνου, παρότι μειώθηκε από τα 600 στα 450 ευρώ

Κατά μέσο όρο καθώς το κονδύλι είναι 1 δισεκ. περισσότεροι από 300.000 δικαιούχοι θα λάβουν κατά μέσο όρο 3.390 ευρώ με μεγάλο μέρος να ανήκει:

· στον κλάδο της εστίασης (53.724) με τις επιχειρήσεις να «μοιράζονται» 167 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 8.000 επιχειρήσεις που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση συστάθηκαν εντός του 2020.

· ταξί (14.502)

· περίπου 10.000 είναι δικηγόροι

· τουριστικά καταλύματα (7.552)

· λιανεμπόριο (9.900)

πηγή: reporter.gr