επιστράτευση-για-την-παραγωγή-αντι-746087
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 24.03.2020 | 10:39

«Επιστράτευση» για την παραγωγή αντισηπτικών – Ο κομβικός ρόλος της βιομηχανίας

Η εθνική παραγωγική βάση αποδεικνύεται κομβική για την πορεία της μάχης με τον κορονοϊό. Αυτό καταδεικνύουν μιλώντας στο Reporter.gr στελέχη της αγοράς τονίζοντας ότι μέσα σε αυτήν την  κρίση αποδεικνύεται  πόσο σημαντική είναι η διαμόρφωση μιας πολύπλευρης παραγωγικής βάσης και η αποφυγή μονοσήμαντης εξάρτησης από κλάδους, που είναι «ευαίσθητοι» σε  κρίσεις όπως ο τουρισμός.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ανύποπτο χρόνο σε κοινή ανακοίνωσή τους οι σύνδεσμοι βιομηχανιών της χώρας με επικεφαλής τον ΣΕΒ και την Ελληνική Παραγωγή  τόνιζαν με αιχμή την μνημονιακή περίοδο ότι, «η κρίση ανέδειξε τη σημασία της πραγματικής οικονομίας και μιας ισχυρής βιομηχανίας» συμπληρώνοντας ότι η « οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση προϋποθέτει ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό υπόδειγμα βασισμένο στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και μεταποίησης και στην αύξηση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών.»

Η ρήση αυτή επιβεβαιώνεται στο έπακρο αυτές τις ημέρες όταν πλέον τα έθνη κράτη υψώνουν σύνορα προστατευτισμού και αναζητούν λύσεις στην εγχώρια παραγωγή αλλά και για τη διασφάλιση της ροής προϊόντων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο φόντο αυτό μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η «επσιτράτευση» επτά ελληνικών βιομηχανιών και του παραγωγικού ιστού  του στρατού για την παρασκευή  αντισηπτικών που λείπουν από την αγορά. Έτσι με απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ οι φαρμακευτικές μονάδες παραγωγής ΕΛΠΕΝ, PHARMATHEN, IASIS Pharmaceuticals HELLAS, ΡΑΦΑΡΜ, HELP, LAVIPHARM, UNI-PHARMA, και η  441-Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού του Στρατού, θα λάβουν 122,6 τόνους αιθυλικής αλκοόλης που βρίσκεται υπό τη διαχείριση των Τελωνειακών Αρχών της ΑΑΔΕ με αλκοολικό τίτλο από 93,5% έως 96,5% vol. για την παραγωγή αντισηπτικών ειδών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών της δημόσιας υγείας.

Εν τω μεταξύ με εντατικό ρυθμό σε 24ωρη βάση  λειτουργούν οι βιομηχανίες που παράγουν τέτοια υλικά (Septona, ΜΕΓΑΣ κτλ) για να καλύψουν τη ζήτηση αλλά και για να διασφαλίσουν συνθήκες υγιεινής για τους εργαζόμενους. Σήμερα η παραγωγή αγγίζει τις 600.000 τεμάχια την ημέρα, όταν η ζήτηση φτάνει το 1 εκατομμύριο τεμάχια. Ωστόσο με την αύξηση της παραγωγής αλλά και το πλαφόν στις προμήθειες η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα ομαλοποιήσει την αγορά.

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης