επιδότηση-αντικατάστασης-ηλεκτρικών-969010
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 10.01.2022 | 08:17

Επιδότηση αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα αιτήσεων (δικαιούχοι)

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα «τρέξει» το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών (κλιματιστικών, ψυγείων, πλυντηρίων κλπ), όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός τόνισε ότι έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του φιλόδοξου αυτού προγράμματος, ενώ δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει φέτος αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του.

Στόχος σύμφωνα με τον υπουργό είναι όλα τα σπίτια «να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε περιβάλλον και να έχουν μια πολύ καλύτερη οικοσκευή στο σπίτι τους».

Το νέο πρόγραμμα, το οποίο προανήγγειλε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός και σύμφωνα με πληροφορίες  έχουν ήδη έτοιμο στο ΥΠΕΝ, αναμένεται να ξεκινήσει να υποδέχεται αιτήσεις μέσα στην Άνοιξη με σκοπό να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο αντικατάστασης οικοσυσκευής που θα συνοδευτεί με ανακύκλωση των παλαιών συσκευών.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΝ, το πρόγραμμα το οποίο θα είναι στα πρότυπα του Εξοικονομώ καθώς και εδώ οι αιτήσεις θα γίνονται με την χρήση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα αποτελέσει μια οριζόντια ρύθμιση, όπου η επιδότηση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις προς τα ευάλωτα νοικοκυριά θα είναι μεγαλύτερες προκειμένου να καλύψουν το ποσοστό δαπάνης για την αλλαγή μια οικιακής συσκευής.

Στις επιλέξιμες δαπάνες θα είναι η αντικατάσταση εκτός των κλιματιστικών, ψυγείων, κουζινών, πλυντηρίων, ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται καθημερινά στα νοικοκυριά και η αντικατάστασή τους με σύγχρονα μηχανήματα υψηλότερης ενεργειακής κλάσης μπορεί να ρίξει σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.