Επανέρχονται τα σενάρια για πολλές «μικρές» ΔΕΗ

Επανέρχονται τα σενάρια για πολλές «μικρές» ΔΕΗ, καθώς η πρώτη εφαρμογή του εναλλακτικού εργαλείου δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ) για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ ήταν αναποτελεσματική, ενώ παράλληλα η Ελλάδα καλείται αν συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Τα μερίδια της ΔΕΗ, σύμφωνα με την «Καθημερινή» το τελευταίο δίμηνο του έτους εμφανίζουν ανοδική τάση, εξέλιξη που υποχρεώνει την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη λύση της Μικρής ΔΕΗ με την μορφή των πολλών αντί της μιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιο των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες, που αντιπρότεινε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης έναντι του καταστροφικού για τη ΔΕΗ ΝΟΜΕ βρίσκει ευήκοα ώτα στο εσωτερικό τη κυβέρνησης, παρά τη σθεναρή αντίδραση του εποπτεύοντος υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Μέρος αυτής της στρατηγικής που χάραξε η διοίκηση της ΔΕΗ είναι η συμμαχία με την κινεζική CMEC για την από κοινού κατασκευή της μονάδας Μελίτης 2 στη Φλώρινα, στην οποία θα συμμετέχουν και ιδιώτες που λειτουργούν τα ορυχεία για την τροφοδοσία της μονάδας.

Το παράδειγμα της Μελίτης είναι ενδεικτικό του σχεδιασμού που επιχειρεί να αναπτύξει η διοίκηση της ΔΕΗ για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς που θα οδηγήσει σε μείωση μεριδίων όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ο ανταγωνισμός, όχι όμως και στην κατάρρευση της Επιχείρησης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΕΝΑΡΙΑ, ΜΙΚΡΕΣ ΔΕΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!