ενοικίαση-κατοικιών-σε-τουρίστες-σχέ-78120
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 22.11.2016 | 11:38

Ενοικίαση κατοικιών σε τουρίστες: Σχέδιο για όρια μισθώσεων και απαλλαγή από ΦΠΑ

Το σχέδιο νόμου που αφορά στην μίσθωση για τουριστικούς λόγους ιδιωτικών κατοικιών (οικονομία διανοιρασμού), θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα για διαβούλευση αφού το περιεχόμενο του συμφωνήθηκε με τους δανειστές. Αυτό αποκάλυψε χθες ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας, σε ημερίδα με θέμα “Οικονομία Διαμοιρασμού (sharing economy) και ζητήματα που μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας”, στο πλαίσιο της έκθεσης Expo Hotel.

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι η όποια καθυστέρηση οφείλεται στους Θεσμούς οι οποίοι αντιδρούσαν στην όποια προσπάθεια ρύθμισης αυτής της αγοράς. «Η καθυστέρηση οφείλεται στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Οι θεσμοί έχουν την άποψη ότι όλα θα πρέπει να απλουστεύονται και να αφήνονται ελεύθερα ως προς την οικονομία διαμοιρασμού.

Οι ρυθμίσεις ήταν έτοιμες από τον περασμένο Μάϊο κι επί ένα εξάμηνο είμαστε σε διαβουλεύσεις, ενώ από τους ίδιους τους εκπροσώπους του ΔΝΤ εκφράστηκε η άποψη ότι οι συνθήκες στην αγορά θα έπρεπε να μείνουν ως έχουν, χωρίς ρυθμίσεις ή τουλάχιστον να αφεθούν κάτω από ένα πολύ χαλαρό καθεστώς. Μετά από οργανωμένη προσπάθεια και συνεκτιμώντας διάφορες παραμέτρους, π.χ. συνθήκες νησιωτικότητας, εποχικότητα κ.τ.λ. έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα φέρουμε πολύ σύντομα στη Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιάλλας.

Σημειώνεται ότι οι μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς (κατά τις -συντηρητικές κατά τους ίδιους εκτιμήσεις) οδηγούν σε απώλειες δημοσίων εσόδων ύψους 280 εκατ. ευρώ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τζάλας, το νομοσχέδιο θα αφορά μόνο σε φυσικά πρόσωπα, με περιορισμό ανά ΑΦΜ, για τα οποία προβλέπεται εγγραφή σε σχετικό ειδικό Μητρώο το οποίο θα αποτελεί την ταυτότητα του προς εκμίσθωση ακινήτου και θα συνοδεύει κάθε συναλλαγή. Θα υπάρχει ανά έτος ένα μέγιστο όριο μίσθωσης 90 ημερών κι ένα μικρότερο όριο 60 ημερών για τα νησιά. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται προκειμένου να υποστηριχθούν οι νησιωτικοί προορισμοί, οι οποίοι έχουν μικρότερη διάρκεια σεζόν. Διαφορετικά όπως είπε ο κ. Τζιάλας λόγω εποχικότητας και νησιωτικότητας θα καταργούνταν τελείως ο επίσημος ξενοδοχειακός τομέας στα νησιά.

Ειδικότερα, το σχέδιο προωθεί της θέσπιση ορίου στη χρονική διάρκεια της μίσθωσης, κι απαλλαγή από το ΦΠΑ. Ωστόσο μένει να διευκρινιστεί πώς θα φορολογούνται όσα φυσικά πρόσωπα χρησιμοποιούν τα κανάλια πωλήσεων της οικονομίας διαμοιρασμού για να προωθήσουν δικά τους ή μισθωμένα καταλύματα. Σημειώνεται ότι η απαλλαγή από το ΦΠΑ δημιουργεί όρους αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος της επίσημης ξενοδοχίας, η οποία επιβαρύνεται τόσο με το συγκεκριμένο φόρο όσο και με το Τέλος Διανυκτέρευσης από το νέο έτος.

Στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, επιπλέον, συμπεριλαμβάνεται η επιβολή ορίου στον αριθμό των εκμισθούμενων ακινήτων ανά εκμεταλλευτή και η καθιέρωση προστίμων ύψους 50.000 € σε περιπτώσεις παραβάσεων της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που είχε ανακοινωθεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη το σχέδιο νόμου προβλέπει ακόμη ότι επιβάλλεται φόρος βραχυχρόνιας μίσθωσης ίσος με το 5% επί της αξίας της διανυκτέρευσης, ο οποίος θα αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο από οποιονδήποτε λειτουργεί ως ενδιάμεσος (κυρίως τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες). Επίσης όσοι εκμισθώνουν ένα ή δυο ακίνητα και αποκτούν εισόδημα έως και 12.000 ευρώ ανά έτος φορολογούνται με το χαμηλό φορολογικό συντελεστή 15%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός μιλώντας στην ίδια εκδήλωση σημείωσε ότι οι ξενοδόχοι δεν έχουν ακραίες θέσεις αναφορικά με τη ρύθμιση της οικονομίας διαμοιρασμού. Αυτό που ζητούν είναι ισότιμη μεταχείριση, τίποτα άλλο.

Αναφερόμενος στην πορεία του τουρισμού στην Αθήνα, τέλος, επεσήμανε ότι σε αφίξεις καλύφθηκε το χαμένο έδαφος των προηγούμενων χρόνων ωστόσο η μέση τιμή δωματίου παραμένει ακόμη χαμηλότερη έναντι των ανταγωνιστριών πόλεων. Γενικότερα υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ο κ. Βασιλικός, δεν υπάρχει μία ενιαία και ολοκληρωμένη στρατηγική για την Αθήνα από την πολιτεία.

Γιώργος Αλεξάκης