ενοίκια-ανοίγει-η-πλατφόρμα-για-διορθ-734596
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 05.07.2021 | 11:25

Ενοίκια: Ανοίγει η πλατφόρμα για διορθώσεις σε αιτήσεις Covid ιδιοκτητών για προηγούμενους μήνες – Ποιους αφορά;

Από σήμερα και μέχρι τις 20 Ιουλίου, όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών, στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπορούν από σήμερα να υποβάλουν δηλώσεις covid όσοι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν αποζημιώσεις :

– για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021

– για τις υπεκμισθώσεις που κουρεύτηκαν την περίοδο 2020 – 2021.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται θα αναρτηθούν ειδοποιήσεις λαθών και θα αποσταλούν μηνύματα στους ενδιαφερόμενους. Επίσης, κατά το ίδιο διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής:

– τροποποιητικών δηλώσεων για υπεκμισθώσεις με πολλά ακίνητα για το 2020 και το 2021, και

– αρχικών δηλώσεων COVID από εκμισθωτές σε αλυσίδες υπεκμισθώσεων για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί δήλωση COVID για το 2020.

Η επεξεργασία και η καταβολή των αποζημιώσεων για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 20 Ιουλίου, θα διενεργηθεί μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μέσα στο διάστημα αυτό θα επιλυθούν και επιμέρους προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη μέχρι τώρα διαχείριση των αιτήσεων αυτών.

Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ σημαντικό οι δικαιούχοι των αποζημιώσεων:

– Να μην ξεχάσουν να δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς.

– Να υποβάλουν δηλώσεις COVID για τους μήνες που έχουν λάβει προκαταβολή αποζημίωσης, γιατί αλλιώς χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης και θα πρέπει γι’ αυτούς να κινηθεί η σχετική διαδικασία αναζήτησης των ποσών που έλαβαν.

Σημειώνεται ότι ξ επεξεργασία και η καταβολή των αποζημιώσεων για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 20 Ιουλίου θα διενεργηθεί μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μέσα στο διάστημα αυτό θα επιλυθούν και επιμέρους προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη μέχρι τώρα διαχείριση των αιτήσεων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 – Μαΐου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους άνω των 654,7 εκατ. ευρώ.

Μόνο το Μάιο 170.456 ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν ποσό συνολικού ύψους 92,6 εκατ. ευρώ, που αλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τον Μάιο του 2021. Από το παραπάνω ποσό, τα 72,9 εκατ. ευρώ αφορούν 165.446 φυσικά πρόσωπα και τα 19,7 εκατ. ευρώ αφορούν 5.010 νομικά πρόσωπα. Όμως όλοι οι προαναφερθέντες, για να μην κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα στο Δημόσιο, θα πρέπει , έως και τις 15 Ιουλίου. να υποβάλουν δηλώσεις COVID για τον μήνα Μάιο στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος ΤΑΧΙSnet.

Επίσης, για τον Ιούλιο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα λειτουργίας στα τέλη Ιουνίου, όπως επιχειρήσεις του πολιτισμού και αθλητισμού, δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, πάρκα αναψυχής και επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται και τα γυμναστήρια, για τα οποία ίσχυε απαγόρευση δραστηριότητας έως πρόσφατα και λειτουργούν ακόμη με σημαντικούς περιορισμούς. Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούλιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

πηγή: reporter.gr